Bank & FintechNyhet

Swedbank Estland formellt misstänkt för penningtvätt

SwedbankSwedbank
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Swedbank AS i Estland har informerats av den särskilda ekobrottsutredaren vid rikspolisen i Estland om att Swedbank AS är misstänkt för penningtvätt under perioden 2014–2016.

Realtid.se

Brottsutredningen härrör från den estniska finansinspektionens utredning av Swedbank AS från 2019. Finansinspektionens utredning avslutades med en rapport och ett föreläggande i mars 2020 angående brister i Swedbank AS penningtvättsarbete. Det framgår av ett pressmeddelande.

Som tidigare har meddelats i samband med Swedbanks kvartalsrapporter, överlämnade den estniska finansinspektionen även en del av sin utredning till Åklagarmyndigheten i Estland i november 2019. Åklagarmyndighetens utredning granskar om penningtvätt eller annan kriminell verksamhet har förekommit inom Swedbank AS, som nu är delgiven misstanke om penningtvätt. Den maximala boten för det misstänkta brottet är EUR 16 miljoner. 

Swedbank AS kommer att granska och analysera informationen i detalj och fortsätta processen med åklagarmyndigheten för att lösa den historiska frågan.

Annons

 

 

Annons