Morgonsvepet

Swedbank: 2,2 miljarder i kreditförluster första kvartalet

Swedbank kommer redovisa kreditförluster på 2,2 miljarder kronor i första kvartalet, på grund av coronavirusets utbrott, Embracer Group tar in 1,6 miljarder i en riktad nyemission och USA ska minska sin oljeproduktion. Här är morgonens nyheter i korthet.

Uppdaterad 2020-04-08
Publicerad 2020-04-08

Swedbank gör kreditförluster på 2,2 miljarder första kvartalet
Swedbank räknar med att kostnaderna kommer att öka till 21,5 miljarder kronor i år – utöver bötesbeloppet på 4 miljarder från FI, enligt ett pressmeddelande. Storbanken lägger också till att de kommer redovisa kreditförluster på 2,2 miljarder kronor i första kvartalet, på grund av coronavirusets utbrott.

Embracer Group tar in 1,6 miljarder
Embracer Group tar in 1 646,5 miljoner kronor före emissionskostnader via en riktad nyemission. Tecknare utgörs av bland andra Swedbank Robur, Odin Fonder, Didner & Gerge , Länsförsäkringar, Skandia, TIN Fonder, Andra AP-fonden, Familjen Olssons stiftelse, Första AP-fonden. 

Mer stöd på gång i USA
Trots att USA nyligen sjösatte det största krispaketet i historien är nu ännu ett riktat till småföretagare på gång. Trump-administrationen har efterfrågat 250 miljarder dollar till stödlån och senatsledare Mitch McConnell uppger att en omröstning kan ske i veckan. Det rapporterar Omni.

Nordeas vd: Återhämtning i juni är möjlig
Helt stängda länder fungerar inte särskilt länge, säger Nordeas vd Frank Vang-Jensen till DI och varnar för en ”riktigt djup kris”. Han säger samtidigt att han tror att en början på en ekonomisk återhämtning i juni är möjlig.

Lufthansa lägger ned Germanwings
Det tyska flygbolaget Lufthansa har beslutat att lägga ned sitt lågprisbolag Germanwings verksamhet och kommer att intensifiera omstruktureringsprogrammen inom Austrian Airlines och Brussels Airlines. Det rapporterar Dow Jones Newswires. Besluten kommer att påverka nästan all flygverksamhet inom koncernen. 

Uppgång på Wall Street mattades av
De ledande börserna i New York stängde i negativt territorium på tisdagen. Den tidiga uppgången mattades av under de avslutande handelstimmarna. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 0,2 procent till 22.645. S&P 500-indexet sjönk 0,2 procent till 2.659, samtidigt som Nasdaqs kompositindex backade 0,3 procent till 7 887. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 5 punkter till 0,73 procent.

USA ska minska oljeproduktion 
Amerikanska oljeproducenter kommer att minska sin produktion med 2 miljoner fat per dag när oljeprisets kollaps sätter press, enligt USA:s energidepartement, rapporterar Reuters. Under veckan har Ryssland och Saudiarabien ökat pressen på USA att minska sin produktion för att Opec+ ska kunna nå en uppgörelse om minskat oljeutbud på torsdag, då organisation har krismöte för att bromsa oljeprisfallet.

Footway fullföljer förvärv av Sportamore
Footway genomför förvärvet av Sportamore efter att ha fått acceptans av aktieägare för motsvarande cirka 95,9 procent av totala antalet aktier och röster. Det framgår av ett pressmeddelande. Sedan tidigare har även Konkurrensverket lämnat förvärvet utan åtgärd. Då Footway äger över 90 procent av aktierna kommer man även att initiera tvångsinlösenförfarande kring de återstående aktierna och se till att Sportamore avnoteras.

Brinova gör riktad nyemission
Fastighetsbolaget Brinova genomför en riktad nyemission om cirka 7,2 miljoner B-aktier genom ett så kallat accelererat book building-förfarande. Det framgår av ett pressmeddelande. Bolaget tillförs därmed cirka 173,6 miljoner kronor före emissionskostnader. Nyemissionen riktades till utvalda svenska och internationella institutionella investerare, däribland Länsförsäkringar Fastighetsfond och Odin Eiendom.

Coronasmäll för Assa Abloy
2020 har startat utmanande för låsjätten Assa Abloy på grund av coronaviruset, meddelar bolaget som på tisdagskvällen släppte sitt preliminära resultat för första kvartalet. Intäkterna i Asien drabbades och rörelseresultatet minskade över 15 procent jämfört med 2019.

Platsannonser