FinansNyhet

Swedavia säljer storhotell på Arlanda

Arkitektbild av det kommande storhotellet på Arlanda som står färdigt i slutet av 2019. Foto: BAU.
Publicerad

I en miljardaffär säljer Swedavia en kommande storhotellfastighet på Arlanda till norska Wenaasgruppen och O.G. Ottersland. Hotellet kommer bli Nordens största flygplatshotell när det står klart 2019.

Realtid.se

Swedavia säljer fastigheten på Arlanda där ett kommande storhotellet är under uppförande till ett svenskt aktiebolag etablerat av Pareto Securities och ägt av norska Wenaasgruppen och O.G. Ottersland.

Hotellet, som färdigställs i slutet av 2019, är beläget i direkt anslutning till Sky City vid Arlanda. Det omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20 000 kvadratmeter och 14 våningar och blir därmed Nordens största flygplatshotell.

Överlåtelsen sker i linje med Swedavias fastslagna strategi att skapa och realisera värden för återinvesteringar i flygplatsernas konkurrenskraft, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet affordable luxury, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Nordic Choice Hotels, som ägs av den norska hotellmagnaten Petter Stordalen, kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal.

Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 miljarder kronor. Reavinsten är beräknad till 350 miljoner kronor och väntas inflyta 2019.

Annons

– Fastigheten motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan, det vill säga att den kommer att levereras färdigutvecklad, fullt uthyrd och med långa avtal. Genom försäljningen skapar vi utrymme för fler värdeskapande investeringar på Arlanda. Affären är helt i linje med vår långsiktiga strategi och jag är glad över att vi nu kan fortsätta utvecklingen av Arlanda med nya projekt, säger Karl Wistrand, vd på Swedavia Real Estate.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma har varit rådgivare till Swedavia i transaktionen.

Wenaasgruppen och Ottersland har samarbetat med Pareto Securities och MAQS Advokatbyrå.

Annons

Wenaasgruppen är ett familjebolag som äger 24 hotell med totalt 10 407 rum. Bolagets totala fastighetsbestånd har ett värde om cirka 19 miljarder norska kronor. Wenaasgruppen fokuserar på stora hotell i större städer och på flygplatser i norra Europa och Ryssland. Bolaget äger flygplatshotell i Oslo, Köpenhamn, Moskva och St Petersburg.

O.G. Ottersland är ett familjebolag som äger fastigheter inom hotell, kontor och köpcentrum. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 4 miljarder norska kronor med en uthyrbar area om cirka 138 000 kvadratmeter. Bolaget äger sedan tidigare två flygplatshotell på Oslo Gardemoen.

Annons