Finans Nyhet

SVT-reporter knivskuren i Kairo

Publicerad

”Det är knivsticken som vi bedömer som mest allvarliga.”

Internationell nyhetsrapportering har väckt ursinne i det Mubarak-trogna lägret i Egypten och våldsamma attacker riktades mot journalister på torsdagen.

SVT:s Bert Sundström var en av dem som drabbades och skadades svårt vid en misshandel.

SVT-reportern Bert Sundström vårdades på kvällen på sjukhus i Kairo för knivhugg i buk- och ryggtrakten samt skallskada.

Annons

– Hur allvarlig skallskadan är vet vi ännu inte men det är knivsticken som vi bedömer som mest allvarliga. Bert är vid medvetande och kommunicerbar även om han naturligtvis är svag. Vi har inte kunnat göra några djupare utfrågningar, sade Olov Carlsson, divisionschef för SVT:s nyheter, till TT.

På plats på sjukhuset fanns även svensk polis samt ambassadpersonal.

När kan han flygas hem?

Annons

– Vi skulle naturligtvis vilja att han kommer därifrån men det måste göras en medicinsk bedömning. Vi har person som vi anlitat för att kunna göra den bedömningen.

SVT har ytterligare två medarbetare på plats i Egypten.

Kommer de två medarbetarna att skickas hem nu?

Annons

– Vi har inte fattat något sådant beslut ännu. Vi skulle egentligen ha skickat ned nya medarbetare i morgon, fredag, men det är avblåst med tanke på det läge som är.

Misshandlad av mobb?

Enligt Carlsson vet man ännu inte vem eller vilka det var som förde bort Sundström.

– Nej, det enda vi vet är det samtal som är bandat från hans mobiltelefon, där rösten uppger att militären tagit honom. Men om det är med sanningen överensstämmande vet vi inte, eller om det är en mobb som har tagit honom och misshandlat honom och sedan lämnat vidare honom till militären eller så.

”Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom”, löd budskapet från den okända, arabiska rösten som svarade i Sundströms mobil när SVT sökte honom.

Det var med hjälp av egna kontakter som den svenske journalisten hittades.

– Genom UD har vi haft kontakt med militär och försökt lokalisera honom, men det är inte genom den vägen som vi har lyckats hitta honom. Utan vi hittade honom genom egna kontakter.

Världen fördömde våldet

Bert Sundström var en av flera internationella journalister som råkade illa ut på torsdagen och det var tydligt att vreden bland regimtrogna över de senaste dagarnas nyhetsrapportering tycks ha mynnat ut i en klappjakt på journalister. Från flera håll i världen kom på kvällen skarpa kommentarer som fördömde våldet mot journalister.

”Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges. Jag hoppas att den svenske journalisten Bert Sundström som skadats allvarligt återhämtar sig så snart som möjligt.

Enligt uppgift försöker nu personal från den svenska ambassaden i Kairo bege sig till sjukhuset där Sundström befinner sig”, skrev statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till TT.

Annons