SVT angriper ny videosajt

<pufftextlänk>Nu går det att se filmklipp från SVT-produktioner som Allsång på Skansen, Varan-tv och NileCity gratis på internet.</pufftextlänk> Det är dock inte SVT själva som har lagt ut dem utan den nystartade videosajten Bubblare.se. "Klippen bryter mot upphovsrättslagen", säger SVT.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-07-19

I förra veckan lanserades Bubblare.se, Sveriges första videocommunity och en motsvarighet till den amerikanska succésajten You Tube.

Bubblare.se tillåter sina medlemmar att ladda upp filmer som de själva har upphovsrätten till, men mycket annat finns också upplagt på sajten.

Bland annat går det på den nya sajten att se tv-klipp från SVT-produktioner som Varan-tv, Allsång på Skansen, Nilecity

och även SVT:s egna kampanj om "fri television". Videoklippen har laddats upp utan tillstånd och nu kräver SVT att filmerna tas bort.

– Klippen som kommer från oss bryter mot upphovsrättslagen. Vi agerar på olika sätt. Men vi kommenterar inte hur, säger Thomas Porsaeus, rättighetsansvarig på SVT.se, till Realtid.se.

Har ni kontaktat Bubblare.se?

– Ja, det har vi gjort.

I sajtens användarvillkor hävdar upphovsmännen att de medlemmar som har laddat upp filmerna får stå som ansvariga om olagligt material har lagts upp. I villkoren, som alla medlemmar måste godkänna, framgår det att copyrightskyddat material inte får laddas upp.

Det är ett avtal som Thomas Porsaeus ifrågasätter.

– Så gör ju alla de här sajterna, men det vi ser är en publicering på sajten. Den är olaglig och därför ska den avlägsnas, förklarar han.

Bakom Bubblare.se står Oskar Kalmaru, handelshögskolestudent och delansvarig för ungdomscommunityt Hamsterpaj. Han pekar på att användaravtalet friskriver sajten från ansvar.

– Som jag ser det är det outforskad juridisk mark. Vi tror inte att det ska innebära några problem. Men vi tror inte att det ska bli några, säger Oskar Kalmaru till Realtid.se.

– Jag är överraskad över att ett public service-företag väljer att gå ut så hårt mot ett litet antal korta klipp, som med en annan inställning kunde se som trailers för deras program. Jag tror att beslutet är fattat på låg nivå och kommer att omvärderas.

De berörda filmerna finns sparade på sajtens servrar, men kommer nu att tas bort.

– Det är en policy vi har, sajten syftar inte till att sprida upphovsrättsskyddat material, förklarar Oskar Kalmaru.

Fastän det i användarvillkoren framgår att användarna inte får lägga upp filmer som bryter mot upphovsrättslagen gör många det ändå. Oskar Kalmaru menar att det är ett dilemma som är svårt för Bubblare.se att kringgå.

– Vi kan inte hålla reda på vilka som har rättigheterna till filmerna som läggs upp. På en begäran tar vi bort det direkt, säger Kalmaru.

Varför har ni gjort det så enkelt att ladda upp olagligt material?

– Det där är en avvägning. Samtidigt är det en del av vårt koncept att det ska vara enkelt. Om vi tar bort filmer när det uppstår klagomål tror vi inte att vi får några bekymmer.

Platsannonser

Logga in