Året har börjat bra för Svolder som har ökat substansvärdet med 8 procent. Framåt ser vd Ulf Hedlundh en försvagad konjunktur.
Året har börjat bra för Svolder som har ökat substansvärdet med 8 procent. Framåt ser vd Ulf Hedlundh en försvagad konjunktur. Foto: Svolder
Fonder

Svolder: "Vi ser en avtagande tillväxt"

Året har börjat bra för Svolder som har ökat substansvärdet med 8 procent. Framåt ser vd Ulf Hedlundh en försvagad konjunktur.

Uppdaterad 2019-02-04
Publicerad 2019-02-04

Svolders substansvärdet har ökat med 8 procent hittills under 2019. Det utdelningsjusterade småbolagsindexet CSRX har under motsvarande tidsperiod stigit 8 procent.

– Tack vare att den amerikanska långräntan har gått ner fick vi ett starkt januari. Men när rapportsäsongen är över går vi nog mot den andra hötappen, som är lite mindre optimistisk, säger vd Ulf Hedlundh. 

– Vi är huvudsakligen stock pickers så det är svårt att tima varje enskild aktie. Vi har sett att kronan blivit mindre svag senaste halvåret. Vi har i redan uppfyllt vår avkastningskrav på 5-7 procent inklusive utdelningar i år.

Senaste betalkurs för Svolders B-aktie var 93,25 kronor, vilket innebär att B-aktien handlades med en rabatt om 11 procent i förhållande till substansvärdet. A-aktien handlades i nivå med substansvärdet.

I dagsläget förvaltar Svolder 2,7 miljarder kronor och nästan 95 procent är investerat. Svolders största ägare är familjen Lundström (Scandic Hotel) och Investment AB Öresund. Personalen äger 1 procent av bolaget. Sedan finns 16 000 delägare.

Hur ser du på framtiden?

– Vi är en åsna mellan två hötappar och har varit så det senaste året. Vi tycker aktier är rimligt värderade mot alternativen, framförallt mot räntebärande placeringar, som obligationer och även fastigheter, men vi ser också en kommande försvagning av ekonomin, en avtagande tillväxt, säger Ulf Hedlundh.

Vilket är största innehavet?

– Vårt största innehav är Troax, ett småländskt bolag som noterades för 4 år sedan. Det fanns inom gamla Gunnebo-gruppen. Latour tog 30 procent och vi tog 10 procent i introduktionen. Det noterades i 66 kronor och står nu i 280 kronor. Troax största affärsområde är galler runt industrirobotar, därefter galler runt lager, till exempel e-handelslager, och på vindar.

Vilket är näststörsta innehavet?

– Vårt näststörsta är Garo, även det småländskt. Det är från början elinstallationsmaterial. Idag är elbilsladdare stora och växer. Ett stort område har varit parkeringsvärmare. Och tredje största innehavet är Platzer.

Har du köpt något nytt under 2019?

– Vi har flaggat, det vill säga att vi gått upp i mer än fem procent av kapitalet i följande: Nordic Waterproofing (olika tak), Beijer Electronics och Itab.

Har fem anställda

Ulf Hedlundh har varit vd för Svolder i snart 26 år. Bolaget noterades i juni 1983. Fram till och med augusti 2018 hade Svolder med återinvesterade utdelningar stigit med 15 procent om året.

Endast fem personer arbetar på bolaget. I princip har samma personer jobbat där i 20 år. Men nyligen förlorade Svolder Christian Åkesson till Didner&Gerges Småbolagsfond.

Platsannonser