Ekobrott

Svindlat oljebolag stämmer Danske Bank på 130 miljoner norska kronor

Edison Norge svindlades på 130 miljoner norska kronor, vilket inte har återbetalts. Företaget stämmer nu Danske Bank för ersättning.

Publicerad 2021-01-05

Det var under 2019 det uppmärksammades att Edison Norge, då en del av det italienska oljebolaget Edison, hade blivit lurad på 130 miljoner norska kronor. Enligt Dagens Näringsliv är det största kända digitala rånet i Norge hittills. Energiföretaget har nu väckt talan mot Danske Bank, som kommer att gå till Oslo tingsrätt i slutet av maj och början av juni. Det skriver dn.no.

Edison Norge överförde 13,65 miljoner US-dollar och 500 000 euro till svindlarnas bankanslutning i Hongkong - totalt 130 miljoner norska kronor baserat på växelkursen vid tidpunkten för händelsen hösten 2019.

– Som anges i stämnningen hålls banken ansvarig för ENAS förluster till följd av bedrägeriet, eftersom betalningarna inte godkändes i enlighet med kontoavtalet med Danske Bank, och eftersom betalningarna skulle ha stoppats om banken hade haft sunda säkerhets- och kontrollmekanismer, skriver partner Nils Christian Langtvedt i Advokatfirmaet Hjorth, som representerer Edison Norge (ENAS), i ett mail til Dagens Näringsliv.

Danske Bank vill inte kommentera grunden för stämningen.

– Danske Bank avvisar i sin helhet Edisons påståenden i detta fall. Utöver detta vill vi inte kommentera processen ytterligare, eftersom den pågår, skriver presschef Øystein Andre Schmidt i ett meddelande till DN.no.

Edison Norge förvärvades nyligen av det Hitecvision-ägda oljebolaget Sval Energy.

Platsannonser

Logga in