Börs

Sverigefonder ökar i popularitet

Antalet sparare som äger aktiefonder på Nordnets plattform ökade under augusti, vilket skvallrar om en fortsatt positiv syn på börsen.

Publicerad 2020-08-28

Den starka kronan fick sparare att satsa på Sverigefonder i augusti. Samtidigt har fonder med exponering mot den nordiska tekniksektorn exploderat i popularitet och i augusti fortsatte trenden med oförminskad styrka.

– En starkt bidragande orsak till att optimismen på marknaden fortsätter trots signaler om nya vågor av virusspridning är förhoppningar om att ett vaccin kommer att bli verklighet kanske redan i år eller i början av 2021, säger Frida Bratt.

I augusti blickade fondspararna framför allt mot hemmaplan. Sverigefonder ökade i popularitet under månaden, på viss bekostnad av globalfonder.

– Kronförstärkningen gör att globalfonder på grund av valutaväxlingseffekten får ett lite sämre utfall för svenska sparare, säger Frida Bratt. 

En fondtyp som ökar i popularitet med oförminskad styrka är fonder med exponering mot den nordiska tekniksektorn. TIN Ny Teknik har ökat antalet ägare sedan årsskiftet med 76 procent, och Swedbank Robur Ny Teknik med 40 procent.

– Flera av gamingbolagen och andra hemmasittaraktier har gjort en riktig ”victory royale” på börsen under sommaren. Det har lockat spararna till fonder med fokus på ny teknik. TIN Ny Teknik är den näst mest köpta fonden under månaden, följt av Swedbank Robur Ny Teknik, säger Frida Bratt.

På säljsidan återfinns fastighetsfonder och företagsobligationer.

– Förtroendet för företagsobligationsfonder fick sig en knäck under våren och trots att marknaden hämtat sig säljs vissa av fonderna fortfarande av, även om vi också kan se nettoinsättningar i andra, säger Frida Bratt.

 

Platsannonser

Logga in