Morgonsvepet

Sverige stoppar skatteförslag för företag

Morgonsvepet fredag: Sverige stoppar skatteförslag för företag, SEB-aktien – mest köpta aktien hos Nordnet trots misstankar om penningtvätt och Geelyägda Volvo Cars pensionsbolag räknar med skadeståndskrav. 

Uppdaterad 2019-11-29
Publicerad 2019-11-29

Sverige stoppar skatteförslag för företag
Sverige stoppade på torsdagen, tillsammans med andra EU-länder, ett förslag på att företag ska rapportera skatteuppgifter land för land. Sverige, Tyskland, Luxemburg med flera länder motsatte sig att frågan behandlades i ministerrådet för konkurrenskraft, inte av finansministrarna i ekofinrådet. "Det var helt fokus idag på den principiella frågan om den rättsliga grunden. Vi anser att det är en skattefråga", sade statssekreterare Krister Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt efter mötet. Beslut i skattefrågor kräver enhällighet, till skillnad från inre marknadsfrågor, som bara kräver kvalificerad majoritet.

SEB-aktien – mest köpta aktien hos Nordnet trots misstankar om penningtvätt
SEB är den överlägset mest nettoköpta aktien i november hos Nordnet – med över fyra gånger fler nettoköp än tvåan Investor. ”Nettoköpen i aktien är över fyra gånger större än hos den näst populäraste aktien i november – det är det sällan man ser”, säger Frida Bratt sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande. Den 15 november rasade SEB 12 procent på uppgifter om att banken kontaktats av journalister från Uppdrag Granskning. Samma dag var handeln i aktien den högsta på tolv år och hos Nordnet var hela 70 procent av affärerna köp.

Kinas roll i det svenska näringslivet accelererar
Sedan 2002 har 65 kinesiska bolagsförvärv genomförts i Sverige. Den totala köpeskillingen landar på cirka 100 miljarder kronor. De nio största hade en köpeskilling på 94 miljarder. Det skriver SvD Näringsliv. 

Geelyägda Volvo Cars pensionsbolag räknar med skadeståndskrav
Geelyägda Volvo Cars pensionsbolag VCG Investment Management, VCG IM, som förvaltar tillgångar värda 11 miljarder kronor åt vissa av Volvo Car Groups stiftelser, har “gjort en avsättning för ett sannolikt skadeståndskrav”. Anledningen är att det under 2018 upptäcktes en brist i hanteringen av en av investeringarna som resulterade i en förlust. Enligt avtalet mellan VCG IM och stiftelsen i fråga är denna förlust skadeståndspliktig för VCG IM. Det skriver Dagens Industri. 

Klarna fick nobben av Wallenberg och Persson
Varken Marcus Wallenberg eller HM:s ordförande Stefan Persson ville investera i Klarna. De och flera andra profiler, ansåg att bankerna kunde sköta det bättre. Det skriver Dagens Nyheter. 

Iconovo genomför nyemission
Emissionen, som kommer tillföra bolaget 60 miljoner kronor, tecknas av Andra AP-fonden, Fjärde AP-fonden och Länsförsäkringar Fondförvaltning. Inte någon av dessa institutioner har tidigare varit ägare i bolaget. 

LKAB emitterar gröna obligationer
LKAB har emitterat sina första gröna obligationer om totalt 2 miljarder kronor med en löptid på 5,25 år. Likviden från emissionen kommer att användas för LKAB:s investeringar i omställningen till en framtida koldioxidfri och autonom gruvdrift.

Platsannonser