M&A

Sverige på pallplats för kinesiska investeringar

12 miljarder kronor – så stora var de kinesiska investeringarna i Sverige under 2019. Det innebär att Sverige är kinesiska investerares tredje val för direktinvesteringar i Europa.

Publicerad 2020-01-15

Dagens Industri skriver att Sverige är en storfavorit för kinesiska investerare. Det visar nya siffror från advokatbyrån Baker McKenzie och analysföretaget Rhodium Group. 

Enligt Baker McKenzies Nordenchef Anders Fadt har Sverige liksom övriga Norden både många intressanta tillväxtföretag och stor kunskap inom branscher som Kina prioriterar högst.

– Att Sverige är en så öppen ekonomi gör det också lätt att göra uppköp. Och om man vänder på det så anser en del att Sverige kanske är lite mer naivt vad gäller att införa investeringsregleringar för att skydda nationella intressen vilket vi sett i en del andra länder, säger Anders Fast till Dagens Industri.

Undersökningen visar samtidigt att de kinesiska direktinvesteringarna utomlands dramatiskt gick ned 2019. Skillnaden är stor mot rekordnivåerna 2016 och 2017. 

Nedgången märks även i Sverige, med ett stort tapp jämfört med rekordåret 2018 då direktinvesteringarna uppgick till 38 miljarder kronor. Anledningen då var att Geely gick in som storägare i Volvo.

Svensk fordonsindustri förtsätter att locka kineserna där bland annat fastighetsjätten Evergrande förra året köpte 51 procent av elbilsföretaget Nevs för drygt 8,8 miljarder kronor. 

Det har även skett investeringar i svenska spelutvecklare där Tencent förra året gjorde köp i Sharkmob respektive Fastshark.

 

Platsannonser

Logga in