Finans Nyhet

Sverige ifrågasätter hårdare hedgefondregler

Publicerad

Frankrike är det pådrivande landet för att införa ett omfattande regelverk för att kontrollera hedgefonderna bättre, men svenska regeringen invänder att det inte lär få stor effekt.

Det skriver Financial Times.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.

Sverige varnar enligt tidningen för att även de allra tuffaste reglerna inte ger någon garanti för att turbulens på finansmarknaderna kan undvikas.

Annons

EU-kommissionen kom i förra veckan med ett förslag på regler för hedgefonder och andra investeringsaktörer.

Franska finansministern Christine Lagarde har dock inlett en kampanj för att få de olika EU-ländernas regeringar att gå längre.

– Kommissionens förslag är långt under de krav som folk i Europa borde ha, säger Lagarde enligt FT.

Annons

– Men vi behöver en ”maximalist-position” från start.

Den svenska regeringens inställning är enligt tidningen att även om det är bra med effektiv reglering, så har regeringen gjort klart att den är skeptisk till att extraregler skulle eliminera instabilitet på finansmarknaderna.

EU-kommissionens regler innebär att fondförvaltare på så kallade ”alternativa investeringsfonder” måste registreras, om en sådan fond marknadsför sig mot professionella investerare i EU.

Annons

Förvaltare av små fonder är undantagna.

Frankrike har redan tidigare invänt mot att fonder baserade i skatteparadis, ska få marknadsföra sig i EU om vissa förutsättningar är uppfyllda.

Realtid.se får tag på EU-kommissionens talesperson Mark English.

Han hänvisar till det uttalande som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gjorde i EU-parlamentet under tisdagen.

Barroso underströk där att EU-kommissionens förslag på nya regler för hedgefonder och riskkapitalbolag, är i linje med vad som överenskoms mellan länderna som deltog i senaste G20-mötet.

– Det här är det första förslaget i världen av denna art, säger English.

Enligt honom har kommissionen tagit fasta på både Sveriges och Frankrikes synpunkter.

– Självklart noterar vi de kommentarer som har gjorts, säger English.

– Nu ligger vårt förslag på bordet, och det finns utrymme för diskussion om det i EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

– Sedan har vi observerat kommentarer från en del folk som anser att förslaget ska vara annorlunda och att man ska gå längre, medan andra fört fram att man ska gå mindre långt.

– Att det blivit så är ofta en indikation på att vårt förslag är balanserat.

– Vi anser att vårt förslag är balanserat och effektivt.

Barroso nämnde inte specifikt Frankrike och Sverige i tisdagens uttalande.

– Men han noterade att det fanns de som sa att förslaget skulle gå längre, och de som skulle vilja att det gick mindre långt, säger English.

– Han refererade indirekt till olika responser som luftats i media och i politiska cirklar.

Med under tisdagens framträdande var även fransmannen Jacques de Larosière som tidigare varit chef för internationella valutafonden.

De Larosière har varit ordförande för en kommitté som utrett övervakningsfrågor i finansbranschen.

Kommittén rapporterade sina rön till Barroso tidigare i år, och kom då med en rad förslag.

– EU-kommissionens nuvarande förslag om hedgefonder och riskkapitalbolag, är i linje med de Larosières förslag, säger kommissionens talesperson Mark English.

Hedgefond-bolagens intresseförening The Hedge Funds Standards Board (HFSB) har riktat skarp kritik mot EU-kommissionens förslag.

HFSB är baserad i London men är öppen för hedgefonder i Europa och internationellt som medlemmar.

Realtid.se får tag på en talesperson för föreningen.

Han pekar på att HFSB i själva verket har varit väldigt aktivt bakom kulisserna när EU-kommissionen har tagit fram sitt förslag.

Men HFSB vänder sig starkt emot att EU inte tar hänsyn till det arbete som redan gjorts av den så kallade Financial Stability Board, för att ta fram regler för hedgefonderna.

Financial Stability Board är en oberoende internationell organisation, som gör arbeten utifrån G20-länderna.

Men EU-kommissionen säger att deras förslag har sin utgångspunkt i G20-mötet?

– Det är klart att de säger så, säger HFSB-källan.

Han har en teori om att EU-kommissionen har en dold agenda som går ut på att Tyskland och främst Frankrike använder kommissionen för att minska makten hos London som finansiellt centrum och centrum för hedgefonder och riskkapitalbolag.

– Allt som EU gör riktar sig mot London, säger källan.

Han hänvisar till en ledarspalt i onsdagens Financial Times.

– Den handlade om att alla som ser hur finanskrisen börjat inser att hedgefonder och riskkapitalbolag hade nästan inget alls att göra med det.

– Orsaken var bankerna som är de mest reglerade i hela finansbranschen.

– Så när EU-kommissionen nu är ute efter hedgefonder och riskkapitalbolag, är det ett ideologiskt och politiskt initiativ snarare än något seriöst.

– De gillar inte hedgefonder och riskkapitalbolag. De gillar inte den versionen av marknadskapitalism i Tyskland och Frankrike.

– De ser det mycket som en verksamhet som är baserad i Storbritannien. Det är en ”anglosaxisk kapitalism” som de ser en chans att komma åt.

Enligt källan finns det inga tecken på att hedgefonder förvärrat finanskrisen, exempelvis genom att blanka aktier.

– Undersökningar har visat att de bankaktier som blev förbjudna att blankas, faktiskt föll desto mer.

– Att blankning får göras är något bra och nyttigt för finansmarknaderna.

Han har ingen förståelse för att fondförvaltaren George Soros orsakat skada genom att tvinga Storbritannien och Sverige att släppa sina fasta valutakurser fria.

– Något sådant är bara möjligt om en valutakurs redan är fundamentalt svag.

Och källan ser inte heller något skäl att kritisera hedgefonder för Madoff-skandalen.

– Alla förslag som HFSB har skulle ha hindrat Madoffs oegentligheter.

– Det är mycket som förändrats i hedgefond-branschen på bara två år.

Jacob Lannerö från svenska hedgefondbolaget Brummer & Partners hänvisar till en utredning som svenska forskaren Maria Strömqvist har gjort.

– Där var slutsatsen att hedgefonder snarare utgör en möjlighet, och en företeelse som är viktig för finansmarknadens funktionssätt, säger han.

Brummer & Partners är en av medlemmarna i HFSB.

Föreningens ordförande Antonio Borges uttalade sig i ett pressmeddelande redan i förra veckan.

– Vi är mycket överraskade över en del av förslagen, med tanke på de initiativ som redan är på väg för att utveckla en ny arkitektur för världens finansiella system, sa han då.

– Kommissionens förslag har inte diskuterats med några av de berörda parterna, och det är inte heller i enlighet med vad kommissionens egna experter kommit fram till, sa Borges.

Föreningen vänder sig emot att EU-kommissionen på eget bevåg kan hitta på regler på området, och därmed åsidosätta nationella regelverk.

Samtidigt kvarstår föreningens målsättning att få investerare att känna sig trygga, att verka för god informationsgivning, och högre standarder för hur fondförvaltare får agera.

Föreningen vill samarbeta med amerikanska hedgefonder för att få till stånd en global ansats.

– Vi kommer att motarbeta protektionistiska impulser som begränsar möjligheter att ta del av en marknad, vilket i slutändan skadar investerarnas intressen.

Föreningen avslutar samtidigt med en konstruktiv passus om att föreningen ser EU-kommissionens förslag som inledning på en lång period av diskussioner i vilket föreningen avser delta.

– Vi hoppas bidra till en väsentlig förbättring av de nuvarande förslagen, säger Borges.

"Värre än fågelinfluensa"

Den 1 juni 2006 gjorde europeiska centralbanken ett uttalande i Financial stability review, där hedgefonder sades vara farligare än fågelinfluensa.

Oron grundar sig i att de populära hegdefondernas placeringsstrategier blir alltmer likriktade, vilket innebär att de tillsammans förstärker en eventuell negativ trend på ett sätt som skulle kunna utlösa en finansiell chock i klass med fågelinfluensan eller någon annan pandemi.

Genom fondernas relativt höga skuldsättningsgrad skulle bankvärlden också drabbas av effekterna. ECB menar att flocktendensen är värre nu än på LTCM-konkursens tid.

Källa: Wikipedia

Annons