Annons

Annons

"Sverige i topp i arbetet mot korruption"

Sverige i topp i arbetet mot korruption, Hiq:s rapport enligt förväntningarna, särskilt visum till högkvalificerade och USA förbereder åtal mot Huawei - det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna tisdag.

Sverige i topp i arbetat mot korruption
Juridik
Arbetet mot korruption i världen går åt fel håll och det gäller särskilt i många utvecklade länder. Men Sverige är fortsatt en av de bästa i klassen enligt en rapport från Transparency International som presenteras senare idag.
De nordiska länderna: Danmark, Sverige och Finland är tillsammans med Nya Zeeland och Singapore de minst korrupta länderna i världen enligt Transparency Internationals årliga ranking. Det rapporterar Sveriges Radio.

USA förbereder åtal mot Huawei
Politik Trump-administrationen tar till storsläggan mot Huawei. Den kinesiska telekomjätten anklagas för grova lögner, stölder och bedrägeri.
Nu åtalas flera bolag i gruppen samt finanschefen Meng Wanzhou.

Europa kan drabbas hårt vid bojkott mot Huawei
Telekom Deutsche Telekom varnar för att Europa kan komma efter USA och Kina när det gäller installationen av 5G om myndigheterna väljer att bojkotta den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies, enligt Bloomberg. En fördröjning om åtminstone två år kan bli effekten av att man tar bort Huawei från nätverkslistorna. Myndigheterna i Tyskland och i andra europeiska länder har fört dessa diskussioner i rädsla över att kinesiska myndigheter ska använda Huawei vid spionage på andra länder.

Annons

Annons

Hiq enligt förväntningarna
Börs IT-konsulten Hiq redovisar en något lägre omsättning än förväntat under fjärde kvartalet. Resultatet var i linje med marknadens förväntningar och jämfört med föregående år sjönk vinsten. Bolaget ökar utdelningen till 3,35 kronor (3,30), väntat var 3,30. 

Särskilt visum till högkvalificerade
Arbetsmarknad Fyrpartiuppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna utlovar ett särskilt visum för högkvalificerad arbetskraft, som ett sätt att underlätta för företag att rekrytera nyckelpersonal från utanför EU. Det rapporterar Sveriges Radio.
Enligt uppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna ska en utredning om ett sådant visum tillsättas i år, för att sedan börja gälla från 2021.

Teslabilar kan förbjudas i Sverige
Juridik
Teslabilar kan kanske förbjudas i Sverige. Enligt Transportstyrelsen kan inte de populära amerikanska elbilarna godkännas i Sverige under nuvarande lagstiftning. Orsaken är att Tesla uppdaterar bilarnas säkerhetssystem trådlöst via nätet, utan möjlighet för myndigheten att kontrollera. Transportstyrelsen har utrett frågan sedan 2015. Det skriver DI.

Omröstning om parlamentets egna förslag
Brexit I Storbritannien ska underhuset i dag rösta om parlamentets egna förslag på hur Brexitprocessen ska gå vidare. Det på förhand mest intressanta förslaget handlar om att skjuta upp det brittiska utträdet ur EU.
För att undvika avhopp i regeringen har Theresa May tvingats lova att en ny version av utträdesavtalet med EU ska läggas fram i parlamentet om ungefär två veckor.

Botkyrkabyggen köper mark i Tumba Skog
Fastigheter Botkyrkabyggen köper mark i Tumba Skog av SHH Bostad AB:s intressebolag SHH Landbolaget AB (SHH). Planen är att bygga 200–250 hyresrätter i naturnära läge och med tillgång till god kollektivtrafik.
Beräknad byggstart är 2022

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons