EU

"Sverige har förlorat en nära allierad"

"Sverige har förlorat en nära allierad och det syns på dealen." Det säger brexitexperten Rickard Ydrenäs om EU-ledarnas uppgörelse om återhämtningspaket.

Uppdaterad 2020-07-22
Publicerad 2020-07-21

Rickard Ydrenäs tycker att överenskommelsen blev ok för Sveriges vidkommande, men han tror att det hade sett helt annorlunda ut om Storbritannien varit kvar i EU.

– För den stora nyheten i dealen är att en helt ny princip i EU införs som förstärker integrationen – det vill säga att EU lånar upp pengar på de finansiella marknaderna och delar ut till Sydeuropeiska länder i nöd. Den principen hade Storbritannien aldrig gått med på. Då hade sannolikt endast bara euroländerna fått skapa en egen krisfond, säger Rikard Ydrenäs.

De "fyra snålas" samarbete bedömer han som lyckosamt.

– Tack vare att Österrike, Sverige, Danmark och Nederländerna gaddade ihop sig så fick man igenom en lägre bidragsdel och behållande av EU-rabatter. Dealen hade varit sämre utan deras samarbete.

Vilka är de stora vinnarna på uppgörelsen?

– De största vinnarna är helt klart Macron och Merkel som fick igenom sin nya gigantiska krisfond, även om bidragsdelen skars ned. EU-kommissionen fick igenom att EU ska få igenom nya egna avgifter.
 

Platsannonser

Logga in