Artificiell intelligens (AI) är ett snabbväxande techområde. AI-marknaden väntas vara 57 gånger större år 2025 jämfört med 2016
Fonder

Sverige får sin första AI-fond

Allianz Global Investors lanserar en ny aktivt förvaltad AI-fond i Sverige – som är den första i sitt slag i Europa. Försäkringsjätten ser stor tillväxtpotential i segmentet och räknar med att AI-marknaden blir värd närmare 40 miljarder dollar inom åtta år.

Uppdaterad 2017-08-09
Publicerad 2017-08-08

Artificiell intelligens (AI) är ett snabbväxande techområde. AI-marknaden väntas vara 57 gånger större år 2025 jämfört med 2016, enligt prognoser från finans- och försäkringsjätten Allianz Global Investors. Om det stämmer är den då värd 36,8 miljarder dollar.

Därför lanserar nu Allianz Global Investors en AI-fond i Svergie via olika svenska fondplattformar. Den kan redan handlas på Avanzas plattform och inom de närmaste dagarna även på Nordnet.

Fonden har fått namnet "Allianz Global Artificial Intelligence" och är enligt, försäkringsbolaget, det första aktivt förvaltade aktiefonden i Europa som investerare exponering mot AI-marknaden.

Fonden investerar brett itsället för att brgränsa sig till bolag inom exempelvis MSCI World Information Technology Index.

"AI kommer spela en viktig roll i en mängd olika branscher och skulle vi begränsa oss till ett fåtal av dessa kommer vi att gå miste om otaliga möjligheter", framgår det av pressmeddelandet.

Det genomsnittliga marknadsvärdet för de aktier som är tänkta för fonden ligger långt under index, enligt försäkringsjätten.

"Detta blir möjligt bland annat tack vare att delar av research-teamet tidigare arbetat som ingenjörer och utvecklare och därmed har djupa tekniska insikter och goda kopplingar till såväl Silicon Valley som den europeiska och asiatiska marknaden."

 

Platsannonser

Logga in