Riskkapital

”Sverige är den mest osäkra marknaden just nu”

Altor-partnern Hugo Maurstad är mycket kritisk mot svenska myndigheters krispaket som han anser är sämst i Norden.

Uppdaterad 2020-04-03
Publicerad 2020-04-02

I Altors portfölj ingår 37 bolag. Många har det kämpigt i coronatider. Tydligaste exemplet är kanske Ving, som Altor räddade från konkurs i höstas. Ett annat är gymkedjan Sats. Ett tredje pub- och restaurangkedjan O’Learys.

– Vi går igen vartenda bolag för att se om vi är förberedda. Inget bolag är i omedelbart stor kris. Men vi ser över vad vi kan göra för att säkra likviditet i företag där intäkterna påverkas i det korta perspektivet. Var vi kan ta kostnader och hur vi kan anpassa inköpssidan för att få bättre flexibilitet, säger Hugo Maurstad, partner på Altor och styrelseordförande i XXL.

Det senare har gått som en raket på börsens efter onsdagens besked om en större finansiering.

De åtgärder myndigheterna har vidtagit i Norge, Danmark, Sverige och Finland påverkar Altors portföljbolag ganska olika.

– Sverige är den mest osäkra marknaden just nu. I Norge och Danmark är det väldigt bra och i Finland är det en godtagbar nivå, säger Hugo Maurstad.

Den stora skillnaden är utformningen av permitteringsprogrammen. I Norge och Danmark är det två dagars varsel för permittering. Och de anställda får 100 procents lön de första tjugo dagarna. 

– I Sverige fungerar det inte i närheten lika bra. Det tar längre tid och företagen får tillbaka mycket mindre av kostnaden.

– När restauranger och butiker måste stänga på grund av myndigheternas bestämmelser är det naturligt att man stöttar upp. Vi ska ju ha igång ekonomin efteråt och då behöver vi konsumenter med köpkraft. Lösningarna i Norge och Danmark gör att företagen får plus minus noll i lönsamhet men slipper att gå i konkurs.

Platsannonser