Finans Nyhet

Sveriga tappar i USA:s patentliga

Publicerad

Svenska och andra europeiska företag tappar mark när det gäller patent på USA-marknaden. Ericsson är det enda svenska företaget bland de 200 företag som har tyngdpunkten av patent på den amerikanska marknaden, enligt statistik som konsultföretaget Awapatent AB beställt från det amerikanska patentverket.

Listan toppas av amerikanska IBM med 3 248 patent. Tvåa kommer japanska Matsushita med 1 934 patent och trea likaledes japanska Canon med 1.805.

Ericsson med sina 499 patent kommer på 38:e plats. Astra Zeneca med 84 kommer på plats 203.

Åtta företag med svenskt ursprung återfinns bland de 800 företagen med flest patent. Enligt Stefan Hjelmqvist, marknadschef på Awapatent AB, tappar europeiska företag sakta men säkert mark mot amerikanska och asiatiska konkurrenter. Av de 25 främsta företagen på listan kommer bara Bosch och Siemens från Europa:

Annons

”Vi förlorar i konkurrenskraft därför att villkoren för forskning och utveckling är sämre i Europa. Mot denna bakgrund är det alarmerande att EU-parlamentet snart kan komma att avvisa det så kallade softwaredirektivet och därmed riskera att ytterligare försämra villkoren”, skriver Hjelmqvist i en kommentar till den amerikanska patentstatistiken.

(TT) <http://www.tt.se>

Annons