Finans Nyhet

Svenskt inköpschefsindex föll kraftigt i september 

Taggar i artikeln

Konjunktur
Publicerad
Uppdaterad

Svenskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin hade sin största nedgång på över tio år och tyder på fortsatt konjunkturavmattning i industrin. Samtidigt har Danske Bank sänkt sin BNP-prognos för Sverige för i år och nästa år. 

Olof Swahnberg

Det säsongrensade värdet för PMI-total föll i september till 46,3 från nedreviderade 51,8 i augusti. Det var klart lägre än väntade 52,0 enligt Infront Datas enkät. 

För att hitta motsvarande nivåer får man gå tillbaka till årsskiftet 2012/2013, skriver Swedbank i sin analys av inköpschefsindexet som banken tar fram tillsammans med Sveriges Inköps- och Logistikförbund.

Utfallet i september drog ned genomsnittet för PMI-total för årets tredje kvartal till 49,8. 

Annons

“Det är fjärde kvartalet i rad som PMI-total sjönk och antyder om en fortsatt konjunkturavmattning i industrin”, skriver banken.

“Det är dock för tidigt att bedöma om konjunkturnedgången har fördjupats baserat på ett enskilt månadsutfall men riskerna på nedsidan är alltjämt stora. Med hänsyn till den svaga konjunkturutvecklingen i vårt närområde, med eurozonen i spetsen, och flera geopolitiska risker är det inte osannolikt att det kan ha satt negativa avtryck i svensk industri”, skriver Swedbank.

Nordea skriver i en kommentar att den svaga globala ekonomin till slut fått en mer tydlig effekt på den svenska tillverkningsindustrin. 

Annons

“Det är svårt att se att lönerna ökar i denna miljön. Inköpschefsindexet stödjer vår syn om att Riksbanken kommer att sänka räntan runt årsskiftet”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. 

Danske Bank har sänkt sin BNP-prognos för Sverige till 1,0 procent för i år och nästa år, från den tidigare prognosen om 1,3 procent i år och 1,7 procent nästa år.

”Sverige är på väg mot nolltillväxt och stigande arbetslöshet. Riksbanken förringar svaghetstecknen och finanspolitikens strikta inriktning på överskott i staten utnyttjar inte de goda förutsättningar som finns nu när skuldankaret är uppnått”, kommenterar Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom i Sverige, enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

Annons

Annons