Finans Nyhet

Svenskt bolag släpper värstinggevär

Publicerad

Den svenska pistol- och gevärstillverkaren VO Vapen släpper ett extremt exklusivt jaktgevär – Falcon Edition – som kostar runt 820 000 dollar.

Realtid.se

VO Vapen grundades av mästersmeden Viggo Olsson 1977. Och nu släpper man alltså sitt mest exklusiva vapen någonsin – Falcon Edition.

Vapnet är tänkt att hedra djupt liggande traditioner kring falkar i Arabvärlden. Vapnet har bland annat utsmyckats med inskriptioner av pilgrims- och tatarfalkar utöver en rad andra lyxiga detaljer. Och Falcon Edition går alltså lös på hela 820 000 dollar.

VO Vapen begränsar sin gevärsproduktion till ett fåtal exemplar per år. Företaget är hovleverantör till Carl XVI Gustaf och har även nått framgångar för sina superexklusiva gevär i Mellanöstern.

Annons

Shejken Mohammed bin Zayed Al Nahyan, som ingår i Abu Dhabis kungafamilj, är en av VO-entusiasterna, enligt företaget.

Den oktagonformade pipan hos just Falcon Edition är tillverkad av så kallad Damaskus-stål. Enligt hörsägen kunde ett svärd som är tillverkat av just Damaskus-stål klyva ett silkestyg samtidigt som det föll till marken och det var starkt nog att skära genom sten utan att förlora sin skärpa.

Endast fem VO Falcon Edition ska tillverkas och var och en får sitt unika utseende. Och nu har alltså det första exemplaret sett dagens ljus:

Annons

– Det tog oss över ett år att utveckla och bygga gevärspipan och såvitt vi känner till är detta det enda geväret i världen som som har en pipa som är tillverkad av Damaskus-stål, säger Viggo Olsson.

Här kan du se fler bilder på geväret.

Annons