Stefan Davidsson.
Stefan Davidsson.
Finans

Svensken som ska ratta DNB Finans till nya höjder

Stefan Davidsson har på 13 år byggt upp DNB Finans – som bland annat finansierar bilköp – till en verksamhet som omsätter motsvarande drygt 37 miljarder kronor om året i Sverige. Nu tar han över som chef för hela DNB Finans.

Uppdaterad 2019-02-12
Publicerad 2019-02-12

– Under en dryg tioårsperiod har vi vuxit kraftigt på den svenska marknaden. Vi har drivit upp den till höga nivåer och jag antar att det var därför jag fick det här jobbet, säger Stefan Davidsson, chef för hel DNB Finans sedan i mitten av januari.

Tidigare har även en annan svensk blivit hög DNB-chef, Christer Magnergård som är global chef för aktieförvaltning.

DNB Finans är en division inom DNB-gruppen, med bas i Oslo. Total omsättning för DNB Finans är 100 miljarder norska kronor, motsvarande 107 miljarder svenska kronor. Verksamheten är störst i Norge, men Sverige är snart ikapp. Danmark är trea.

– Tillväxten är 15 procent om året, säger Stefan Davidsson.

Den största delverksamheten är bilfinansiering. En annan är leasing av allt från bussar till gruvmaskiner. En i huvudsak norsk produkt är factoringverksamhet med belåning av kundreskonton. 

Partner Finans är ytterligare en verksamhet där DNB Finans hjälper till med finansiering av mindre objekt, som kaffemaskiner, vattentorn – för dricksvatten på kontor – städutrustning med mera. 

– Vi hjälper större företag att finansiera, hålla ordning på serviceavtal med mera, säger Stefan Davidsson.

Men den stora delen är alltså bilfinansiering och här jobbar DNB Finans mot de större bilåterförsäljarna. Företaget har 25 procent av marknaden i Sverige.

– Vi har vuxit både organiskt och genom uppköp sedan vi startade 2006. Ungefär 20 procent är förvärv. Alla de större bankerna har eller har haft liknande verksamhet, men vi har lyckats bättre än jämförbara konkurrenter, säger Stefan Davidsson.

Bland annat har företaget haft en tydlig fokusering på andrahandsmarkanden, som är viktig vad gäller alla typer av fordon. DNB Finans har också varit tidiga med ny teknik, vilket passar framför allt de större återförsäljarna som har ett mer "industriellt tänkt", som Stefan Davidsson uttrycker det. Exempel är att man lanserade en Ipad-app redan 2010. Satsningar på senare tid är till exempel ett samarbete med finska Giosg som arbetar med AI-lösningar för att hjälpa kunden vid köp på e-handelssajter.

Nu går konjunkturen ned. Dessutom väntar brexit. Bilbranschen i Europa är den av alla branscher som kommer att drabbas hårdast. Hur påverkas ni av det?

– Konjunkturen är en sak. Att den går upp och ned räknar vi med. Större är de strukturella förändringarna. Dels med drivlinorna, dels med konsumentbeteendet, säger Stefan Davidsson.

–När det gäller drivlinorna går utvecklingen från fossila bränslen till eldrivna bilar, vätgasdrivna bilar eller kombinationer. Ännu större förändring är sättet människor kommer att köpa och nyttja fordon i framtiden. Utvecklingen går mot olika former av bilpooler och samåkningstjänster.

– Det är att svårt se vilken affärsmodell som får bärkraft. Läget är på det sättet mer osäkert än någonsin. Samtidigt ökar efterfrågan på lösningar för bilfinansiering när allt fler väljer att hyra bil, säger Stefan Davidsson.

Störst är förändringen för bilhandlarna. Tesla har varit banbrytande på att sälja bilen direkt på nätet. Alla följer nu efter. Handelns utredningsinstitut spår att år 2025 kommer en femtedel att köpa bil över nätet och att utvecklingen gradvis går över åt det hållet.

– Jag tror att om man lyckas göra modeller som är enkla för kunderna kommer det att gå fortare.

Återförsäljarens roll blir då inte längre att sälja bilar. Därför är det bråttom för dessa att ställa om för nya affärsmodeller. Det kommer att finnas utrymme för leverans av bilar och service av olika slag. Showrooms är en annan stor grej.

– Kunderna vill klämma och känna också, säger Stefan Danielssson.

Om DNB-koncernen

DNB är Norges största finanskoncern och har samtidigt en bred internationell närvaro. Koncernen är en av världens ledande shippingbanker och en betydande aktör inom energisektorn. DNB har en mängd finansiella tjänster – som lån, sparande, rådgivning, försäkring och pensionsprodukter för detaljhandel och företagskunder. 

Platsannonser