Börs

Svenskarna åter optimister om börsutveckligen

40,0 procent av svenskarna tror att börskurserna kommer att stiga under de kommande tre månaderna. Det är en ökning om 17,1 procentenheter sedan månadsskiftet april/maj. 

Publicerad 2020-07-31

Det visar SKOP:s index över svenskars börsförväntningar. Undersökningen gjordes mellan den 23 juli och den 28 juli 2020. Totalt intervjuades 1 000 personer som var mellan 18 och 84 år, både aktieägares och icke ägares.

För juli noteras ett index om plus 16,8, en ökning om 28,1 enheter sedan månadsskiftet maj/juni. Sedan månadsskiftet april/maj är ökningen 50,1 enheter, framgår vidare. Börsförväntningarna ligger nu på den högsta nivån sedan början av år 2018

 – Därmed har svenskarnas börsförväntningar återhämtat hela det tapp som inledde pandemichocken, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.  

Vilka negativa nyheter kan sänka börsförväntningarna?

– Pandemin är inte över och det finns risk att smittan blossar upp igen. Det kommer makrosiffror om BNP-tapp, risk för ökad arbetslöshet och försämrade resultat i många företag. Det kunde förstås vara ändå sämre, och det verkar att vara ett tillräckligt skäl för att lyfta börsförväntningarna i coronatider, konstaterar Örjan Hultåker.

 

Platsannonser