Finans Nyhet

Svenska maffian styr över biljetterna

Publicerad

New York är tufft, men svenska maffian regerar.

Fredagstävlingar

Jonathan Franzens rosade nya roman Frihet följer familjen Berglund och deras nära vänner och kärlekspartners. Franzen följer dessa relationer under de senaste årtionderna och avslutar nära dagen då Obamas administration tar vid. När boken utkom förra året utnämndes den snart till en av de riktigt stora amerikanska berättelserna om vår tid. Franzen tecknar ett skarpt, ömsint och humoristiskt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld. Med det amerikanska samhället som fond speglas här hur vi lever våra liv. Hur vi hanterar förväntningar och besvikelser och hur den frihet vi kämpat oss till både kan te sig som en frestelse och en börda.

Tävla om fem ex av Frihet.

2002 vann en bok av Jonathan Franzen det prestigefyllda National Book Award. Vad heter boken?

Annons

1. Tillrättalägganden.

X. I Amerika.

2. Världens värdighet.

Annons

Dylan – En kärlekshistoria är en reportage- och intervjubok av journalisten Håkan Lahger. Den utgår från Bob Dylans liv, möten med ett antal kända och okända svenskar. Jörgen Lindström, den unge pojken i Bergmans film Tystnaden, berättar varför han vigt sitt liv åt Dylan. Izzy Young, som upptäckte Dylan i New York i början av sextiotalet och arrangerade hans första konsert, skildrar en annan tid och ett annat liv Rolf Börjlind beskriver Dylans förmåga att berätta en historia. Ola Magnell talar om hur han blev så förknippad med Dylan att han till slut inte ville höra talas om mannen och Gunnar Harding visar på Dylans förmåga att göra andras verk till sina egna. Fem böcker står på spel.

Vad heter tidningen Håkan Lahger var med och startade 1980?

1. Ritz.

Annons

X. Recension.

2. Schlager.

Nisse Hellbergs nya album Flod av eld hämtar sin titel från enupplevelse vid en vulkanen Kilauea på Hawaii några veckor efter att denna haft utbrott. ”En vulkan innebär oändlig symbolik som fungerar på många plan där den pyser och glimmar. Flöden av ilska, flöden av kärlek. Jag är även oändligt tacksam att mitt musikflöde aldrig upphör” summerar Hellberg titellåten. Flod av eld är det fjärde albumet i en svit soloalbum som Wilmer X-sångaren inledde med Snackbar blues år 2006. Såväl Snackbar blues som uppföljarna En tiger i tanken och En modern man har belönats med guldskivor. Hösten 2010 nådde även samlingen Tufft jobb guldstatus.

Tävla om tio cd.

The Lonely Boys hette ett projekt som Nisse Hellberg var inblandad i för 15 åer sedan. Vem var den andra ensamma pojken?

1. Per Gessle.

X. Peps Persson.

2. Joppe Pihlgren.

Det beslutande organet – så heter Skriets andra album. Duon Skriet består av Isak Sundström (Pascal) och filmaren Jacob Frössén. Deras sjävbetitlade debutalbum hyllades unisont och blev en av Thåströms stora favoriter det året. På detta album lyfter de sin atmosfäriska och bitvis psykedeliska rock ytterligare en nivå. Skivan har redan fått högsta betyg i DN och applåderas ivrigt av Mattias Alkberg. Det är bara att konstatera att det lilla Visbybaserade skivbolaget Novoton har gjort det igen. Fem cd i potten.

Jacob Frössén har regisserat en uppmärksammad dokumentär om en svensk rockartist. Vem?

1. Olle Ljungström.

X. Håkan Hellström.

2. Eddie Meduza.

12 oktober släpps Cornelis vs Riedel, en praktfull utgåva med cd och 44-sidig bok. Georg Riedel tolkar här Cornelis Vreeswijk i fjorton färska tonsättningar av mestadels osjunget Cornelis-material, hämtat från de böcker som finns postumt utgivna. Skivan innehåller dessutom två sånger som Riedel skrev åt Cornelis på sextiotalet. Sarah Riedel och Nicolai Dunger sjunger Cornelis texter. Georg Riedel spelar kontrabas, tillsammans med pianisten Jonas Östholm och en blåstrio. Fantomgitarristen Reine Fiske medverkar också, och Realtid har kommit över fem ex.

I vilket internationellt känt band spelar Reine Fiske gitarr?

1. Dungen.

X. In Flames.

2. Millencolin.

I kölvattnet av den lika poetiska som politiska EP:n Arvegods är Invasionen tillbaka med sitt andra album, Saker som jag sagt till natten. Plattan visar upp en ett episkt men ettrigt sound, med rötter i både krautrock och postpunk. Dennis Lyxzén tar ett extra kliv som textförfattare och sångare, nu även på sitt modersmål. Lyxzén behöver knappast någon närmare presentation. Som frontfigur i Refused blev den passionerade sångaren och agitatorn från Vännäs utanför Umeå en av de mest inflytelserika låtskrivarna och visionärerna inom hardcorescenen, med en intrentaionell status som bara växer med åren.

Tävla om fem Invasionen-cd.

Gitarristen Anders Stenberg kan inte följa med på turnén som startar i Örebro i kväll. Han är upptagen med Lykke Li och ett annat albumaktuellt band. Vilket?

1. Pallers.

X. The Amazing.

2. Deportees.

Svensson Svensson – I nöd och lust har biopremiär 14 oktober och vi fixar så att fem vinnare får två biljetter vardera.

Gustav och Lena Svensson står inför sin 30-åriga bröllopsdag, men Lena orkar inte med Gustav längre utan vill att de ska skiljas. Det enda Gustav gör är att titta på sport ? vilken sport som helst ? och ger inte Lena någon uppmärksamhet alls. Gustav däremot tycker att allt är toppen och tycker inte att de kan ge upp bara en vecka innan sitt jubileum. Lena ger Gustav en absolut sista chans och de åker iväg på en kärleksweek-end där Gustav ska få bevisa att Lena är viktigare än fotboll och TV. Men på hotellet dyker fotbollslegend Tommy Franzén upp och ställer allt på sin spets.

Suzanne Reuter är bland annat känd för rollfiguren Renate Dahlén. Vad heter tv-serien?

1. Rederiet.

X. Cleo.

2. Drottningoffret.

Mejla rätt svar till offbeatworld [snabel-a] hotmail [punkt] com senast torsdag 13 oktober klockan 15. Ange Frihet, Dylan, Hellberg, Skriet, Riedel, Invasionen eller Svensson i ämnesraden, och glöm inte bifoga din adress.

Fredags-Kangas

Nu har vi det svart på vitt. Den svenska maffian styr över biljettförsäljningen i New York.

Säga vad man vill om Swedish House Mafia, men visst tusan är de populära. Ett starkt varumärke.

Nio minuter. Så snabbt gick det. Sedan var biljetterna slutsålda till hitmaskinens spelning på Madison Square Garden. Japp, den legendariska arenan i New York City där stjärnor som Elvis Presley, Frank Sinatra, Michael Jackson och Lady Gaga stått på scen genom åren.

Faktum är att biljetterna sålde slut redan dagen innan det officiella biljettsläppet. Hela 15.000 personer besökte Ticketmasters hemsida den första minuten. Snart var alla biljetter uppsnappade.

Spelningen kommer att vara en milstolpe i Swedish House Mafias karriär. Det hela spelas in och ska bli till en liveskiva.

Även där följer de i de stora mästarnas fotspår. Alla från Elvis till John Lennon har spelat in berömda livealbum på arenan.

Led Zeppelins mastodontiska konsertfilm The song remains the same spelades in under tre kvällar på Madison Square Garden. Det mesta som är filmat live i Rolling Stones-filmen Gimme shelter är också från Madison.

Bland moderna akter som använt sig av arenan finns LCD Soundsystem, som gjorde sitt tre timmar långa avskedsframträdande där för ett halvår sedan.

One night stand heter Swedish House Mafia-spektaklet som äger rum 16 december.

Vill du köpa en biljett i julklapp? Då får du vända dig till någon av de etablerade maffiafamiljerna. För nu är det svarta börsen som gäller.

Annons