Svenska it-eliten lockar nya startups till London

Mårten Mickos från Mysql, Kenet Works Gustav Söderström, Rebtels Hjalmar Windbladh, Startdolls Mattias Miksche och Skypes Niklas Zennström.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-07-17

Affärstävlingen Seedcamp skyltar med många tunga it-namn – och de lockar nästa generations it-hjältar.

Har du en ny affärsidé, helst för internet? Nu kan du söka till nyföretagartävlingen Seedcamp.

Det kostar inget mer än tid och eftertanke att ansöka.

– Vi vill att alla ska kunna komma hit gratis, säger vd Reshma Sohoni.

– Deltagarna måste engagera sig så pass att de ordnar flygresan och boendet själva. För detta krävs det ett visst mått av initiativförmåga. Där sätter vi ribban.

Senast den 10 augusti ska ansökningarna vara inne.

De flesta svenska lag som söker har redan hjälp av en inkubator som Ideon i Lund, Chalmers Innovation, Sting på KTH, statliga Vinnova, eller Johan Staël von Holsteins företag Iqube.

– I Sverige finns det jättebra stöd för tidiga startups, konstaterar Reshma Sohoni som besökt Stockholm och Göteborg.

– Seedcamp låter dem komma i kontakt med ett bredare nätverk i resten av Europa och i USA. De som kommer hit får träffa experter som har bredare erfarenhet och större nätverk.

Tävlingen blir ett en gräddfil till svåråtkomliga förebilder som Niklas Zennström.

– För oss är det drömpersonen att träffa just nu, säger Mattias Tyrberg på Saplo som vill kommersialisera forskning inom artificiell intelligens.

Mattias Tyrberg har tävlat i nyföretagande förr, i nordiska Venture Cup. Seedcamp känns större. De stora företagen ser också till att synas bland entreprenörerna.

– Att ha kontakter med företag som Microsoft, Yahoo och Google är helt perfekt, säger Mattias Tyrberg som just nu skriver på sin ansökan.

Förra året sökte 250 lag. 40 fick tala för sin sak i ett par minuter. 20 var välkomna till London. Fem lag vinner pengar för att försöka etablera sig i London under tre månader.

– 50.000 euro är inte så mycket, säger Anders Fredriksson som när han tävlade med sitt företag Tablefinder förra året redan skaffat större belopp på egen hand.

– Men att få bli polare med de främsta entreprenörerna i Europa är värt mycket.

Kändisar är inte heller allt. Allra högst värderar han sitt eget engagemang.

– Passion, nätverk och pengar – i den ordningen.

Anders Fredriksson tipsade Jakob Mattsson på spriddittcv.se, som nu översätter den affärsplan han tävlade med i Venture Cup.

– I Seedcamp är det andra värderingar – mer snabba puckar och mer it-fokus, säger Jakob Mattsson.

– De flesta i den här världen hjälper varandra, även om de skulle vara konkurrenter, säger Christopher Comella som vill tävla med sajten Buzzpal, en resecommunity med wayn.com som förebild.

Han träffade sin fru genom match.com och lämnade USA för Sverige.

Eftersom han hunnit sälja sina fastighetsinvesteringar innan bolånekrisen har han kunnat finanansiera sitt it-äventyr själv.

– Genom Seedcamp hoppas jag kunna hitta andra som vill investera.

Det går förstås att komma åt pengarna i London utan omvägen via Seedcamp.

Sedan finansmannen Sten Mörtstedts Lunar Group bytte namn till Wyatt i början av juni har bolaget hunnit köpa 40 procent av sajten Bloggkoll för en hemlig summa.

Mattias Swenson, en av grundarna, kan plötsligt ta ut lön och funderar på om han tjugo år gammal vuxit ifrån Seedcamp.

– Vårt fokus nu är att använda oss av vad Wyatt har, trafikkällorna Bilddagboken och Lunarstorm. Vi integrerade Bloggkoll i Lunarstorm igår. Nästa steg blir att integrera Bloggkoll i Bilddagboken, som är det största sociala mediet i Sverige just nu, säger han.

– Det ska bli sjukt spännande att se trafikboosten från Bilddagboken.

Bloggkoll har bara funnits sedan oktober. Innan dess jobbade samma team med en krogcommunity och en modecommynity. Bakom varje lyckad sajt ligger många misslyckaden.

Mattias Swenson driver också swedishstartups.ning.com, en community med 470 medlemmar som representerar 80 startups, däribland Martin Källströms bloggtjänst Twingly och David Ekholms Jalbum.

– Jag lägger ut en tråd och frågar hur många som vill med till Seedcamp.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in