FinansNyhet

Svenska finansbolag gör för få fintech-investeringar

Publicerad

Banker, försäkringsbolag och kapitalförvaltare sackar efter i internationell jämförelse och måste öka takten för att förbli konkurrenskraftiga, enligt ny PWC-rapport. "De ligger rejält på efterkälken."

David Gustavsson

Sedan 2015 har fintech-investeringarna globalt uppgått till hela 90 miljarder kronor. Och närmare en fjärdedel av finansbranschens totala intäktar väntas hamna hos fintech-bolag närmaste åren. Det framgår av en färsk PWC-rapport.

Vägen till framgång för banker, försäkringsbolag och kapitalförvaltare är nära samarbeten med finansuppstickare, enligt rapporten. Fyra av fem globala finansaktörer uppger också att de planerar att utöka sina fintech-samarbeten framöver för att minska sitt intäktstapp.

– Samtidigt som fintech-bolag är i behov av kapital och tillgång till kunder behöver etablerade aktörer hitta nya alternativ till gamla tekniska plattformar och kommunikationslösningar. Här uppstår här en ömsesidig förståelse mellan etablerade aktörer och nya uppstickare, säger Johan Jerresand, chef för finanstjänster på PWC Sverige, i en kommentar till rapporten.

Annons

Måste helt anamma fintech

Trots det uppgick svenska investeringar i fintech-bolag till bara drygt en miljard kronor under 2016, enligt PWC.

I Sverige ligger etablerade finansaktörer rejält på efterkälken jämfört med globala konkurrenter. Finansbranschen måste helt anamma fintech för att driva förändring och innovation, säger Johan Jerresand.

Men PWC:s konkurrent Deloitte är inte lika pessimistisk. På ett seminarium i början av mars berättade Deloitte att mer än en av tio investeringar som görs i Norden går till fintech-startups. Och mest kapital hamnar i Sverige. Mellan 2014-2016 gjordes 50 fintech-investeringar i Sverige till ett värde av cirka 3,6 miljarder kronor.

Annons

– För bara några år sedan var det nära noll, sade Frida Jonsdottir, fintech-chef på Deloitte i Storbritannien, under sitt anförande på seminariet.

Stort intresse för AI

Just nu är finansaktörer särskilt intresserade av fintech-bolag som sysslar med artificiell intelligens. Globalt har i genomsnitt en miljard dollar investerats i den typen av företag de senaste två åren, enligt PWC-rapporten. Men även i det här fallet har svenska banker, försäkringsbolag och kapitalförvaltare varit sena på bollen.

 – Sverige har så kallade robotrådgivare lanserats de senaste månaderna medan de har över tio år på nacken i USA. Det är först nu som man börjar inse att fintech är något man absolut måste ta på fullaste allvar om man vill konkurrera på sikt, säger Johan Jerresand på PWC.

Annons
Annons