- Publicerad
Sir John Walker, före detta chef för den brittiska militära underrättelsetjänsten och Gulfkrigsveteran, ska öppna dörrarna för NGM-noterade Countermine Technologies i Irak. Sedan i december 2004 sitter han i styrelsen för dotterbolaget Countermine Plc.
I dag meddelar Countermine Technologies, CMT, att bolaget plockar in nytt fräscht kapital på närmare 80 miljoner kronor, dels genom att ett antal internationella investerare direktinvesterar 44 miljoner kronor i verksamhetsområdet minröjning, dels genom en garanterad företrädesemission som ska dra in 35 miljoner kronor.
Planerna är att Countermines minröjningsverksamhet ska noteras på Alternative Investments Market, AIM, i London inom ett år.
Countermine Technologies, som dels sysslar med utveckling och produktion av minröjningsutrustning, dels med minröjningsoperationer, har hittills gått med miljonförlust.
2004 års resultat landade på minus 5 miljoner, vilket innebar en liten förbättring jämfört med 2003. Omsättningen ökade dock med 144 procent till drygt 13 miljoner kronor, och prognosen för 2005 är att CMT:s resultat äntligen ska hamna på plus.
Verksamhetsområdet minröjning har dock haft ett positivt resultat de senaste två åren, och det är framför allt där Countermine Technologies planerar att växa.
– Vi har plockat bort minor i Kroatien i fem år. Nu har vi ett dotterbolag i Irak under bildande, men vi jobbar även med kontakter i Turkiet, Irak, Libyen och Egypten, säger Lars Nylin, vd för CMT, som själv har militär bakgrund.
Och det är Sir John Walker, förre chefen för brittiska underrättelsetjänsten, och general i brittiska flygvapnet, som ska lyfta bolaget.
Sir John Walker rekryterades till dotterbolaget Countermine PLC i december förra året.
– Det finns hundratals miljarder dollar i fonder för återuppbyggnaden av till exempel Irak. Kontrakten styrs av amerikanska och brittiska intressenter, och där är Sir John Walker ovärderlig för oss. Han kan verksamheten, har nätverken, kunskapen och trovärdigheten vilket vi kommer att dra nytta av vid upphandlingar av kontrakt.
Hur kommer det sig att ni lyckades värva honom?
– Vår verksamhet engagerar honom. Sir John Walker var bland annat med och planerade Kuwaitkriget och har sett på nära håll vad minor kan göra med folk.
Ni planerar att inleda minröjningsarbete i Irak. När går startskottet?
– Det beror på säkerhetsläget som vi för närvarande håller på att utvärdera. Tack vare Walker har vi bättre koll på det än den svenska regeringen.
Vilka affärsmöjligheter finns i Turkiet?
– Turkiet har skrivit på Ottawakonventionen vilket innebär att de lovat att röja undan alla personminor som finns nedgrävda i landet. Hela gränsen till Syrien är minerad på båda sidor. De första minorna placerades där under oroligheterna mellan länderna i början på 1950-talet.
Kommer ni att sända svenskar som minröjningsarbetare?
– Vi kommer att ha svenskar på plats, men rent praktiskt är det enklast att starta ett dotterbolag i det land där operationerna genomförs, och anställa folk lokalt. Alla som jobbar för oss måste ha en utbildning i minröjning. I Kroatien är de flesta ex-militärer, säger Lars Nylin.