FinansNyhet

Svenska Bankföreningen: ”Skatten är olaglig”

Hans Lindberg, Svenska BankföreningenHans Lindberg, Svenska Bankföreningen
Publicerad

Regeringen nya förslag på en bankskatt skulle få långtgående negativa konsekvenser för svenska bankers konkurrenskraft, enligt Svenska Bankföreningen 

Realtid.se

–Bankskatten kommer att göra det dyrare för svenska företag och hushåll att låna pengar och därmed försämra den svenska återhämtningen efter pandemin. Högre finansieringskostnader fördyrar dessutom de klimatinvesteringar som är nödvändiga för att Sverige ska kunna leva upp till Parisavtalet, säger Svenska Bankföreningens vd Hans Lindberg i en skriftlig kommentar.

Förslaget om att även svenska bankers verksamhet i filialer utomlands ska beskattas är också fel, enligt Svenska Bankföreningen.

– Det innebär att konkurrensen mellan svenska och utländska banker snedvrids i än större omfattning jämfört med tidigare förslag. Konflikten med EU:s statsstödsregler kvarstår och därför är det vår bedömning att skatten är olaglig. Det är dessutom anmärkningsvärt att regeringen går vidare med ett förslag som enligt både Finansinspektionen och Riksgälden riskerar att försvaga den finansiella stabiliteten, säger Hans Lindberg.
 

Annons
Annons