Varken SEB eller Swedbank har planer på minusränta för svenska sparares konton. Åtminstone inte "just nu". Även Handelsbanken ger liknande besked.
Varken SEB eller Swedbank har planer på minusränta för svenska sparares konton. Åtminstone inte "just nu". Även Handelsbanken och Nordea ger liknande besked.
Bank

Svenska banker: Inte aktuellt ta betalt för insättningskonton

UPPDATERAD Skandinaviska bankkunder kan komma att få betala för att sätta in pengar på sina konton i framtiden för att minska bankernas press från minusräntan, enligt Nordeas storägare Sampo, men svenska banker säger till Realtid att det inte är aktuellt.

Uppdaterad 2019-08-13
Publicerad 2019-08-12

Kari Stadigh, avgående vd för finska Sampo som äger runt 20 procent i Nordea, säger till Bloomberg att det är hög tid att inställningen kring att ta betalt för kunders insättningskonton ändras och att det skulle kunna ge stabilitet till banksektorn.

– Vi följer naturligtvis ränteutvecklingen löpande och det är klart att det inte är önskvärt med ett utdraget scenario med minusränta, säger SEB:s presschef Frank Hojem till Realtid. 

– SEB tar kostnaderna för minusräntan vad gäller insättningar på konto för våra privatkunder. Vi ser just nu ingen anledning att ändra den inriktningen.

Även Swedbank, Handelsbanken och Nordea ger liknande besked. Swedbanks presschef Unni Jerndal säger att “frågan är inte aktuell hos oss”. Mats Olsson på Handelsbankens pressavdelning säger att “det finns inga planer på att införa minusräntor eller motsvarande för Handelsbankens privatkunder”, medan Mikaela Östman på Nordeas pressavdelning säger att "Nordea har inte några sådana planer i nuläget". 

I Europa finns det banker som börjat ta betalt för pengar på insättningskonton. Schweiziska UBS har nyligen beslutat att ta betalt för insättningskonton som överstiger 500 000 euro, medan Credit Suisse har sagt att banken kommer att ta ut en avgift för konton som överstiger en miljon euro. 

 

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in