Svenska bolån finansieras i hög grad på obligationsmarknaden.
Morgonsvepet

Svenska banker finansierar bolån på kapitalmarknaden

Svenska banker finansierar bolån med säkerställda obligationer, Länsförsäkringar slutar försäkra hus med klimatrisk och SCA har inte slutat med bjudjaktresor. Det är några av nyheterna i morgonsvepet fredagen den 9 november.

Uppdaterad 2018-11-09
Publicerad 2018-11-09

Svenska banker finansierar bolån på kapitalmarknaden
Bank Medan många europeiska banker till stor del finansierar sin utlåning med inlåning, lånar svenska banker i större grad pengar på kapitalmarknaden, skriver Dagens Industri. Bolån finansieras genom att bankerna ger ut säkerställda obligationer.
– Säkerställda obligationer är det absolut största systemviktiga segmentet. I bistrare tider måste man kunna lita på att säkerheterna finns där, att husen inte är för högt belånade och att de som bor där kan betala räntan. Och att bankerna som ytterst står som garant för de här lånen är väl kapitaliserade, säger säger Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, till Dagens Industri.

Länsförsäkringar slutar försäkra hus med klimatrisk
Försäkring Nybyggda hus i områden där det finns risk för naturskador kommer inte längre att försäkras av Länsförsäkringar. Det rapporterar SVT Nyheter. 
I vissa fall avråder länsstyrelsen från bygge, men kommunen ger ändå bygglov. Då menar Länsförsäkringar att de drar den “naturliga slutsatsen”. 

SCA har inte slutat med bjudjakter
Representation Efter den så kallade SCA-härvan var det företagets intention att sälja anläggningen Henvålen. Nu rapporterar Dagens Industri att så inte har skett. I stället fortsätter företaget med representationsjakt.
Ingen har velat betala vad SCA anser att anläggningen är värd. SCA:s kommunikationschef Björn Lyngfelt säger att det är svårt att hitta rätt köpare till anläggningen.
Hittills i år har företaget arrangerat fem bjud jakter. Det är inte dyrare än att bjuda på en middag i Stockholm, säger Björn Lyngfelt till Di.

Handelsbanken på väg att får kvinnlig vd
Bank Handelsbanken kan vara nära att få sin första kvinnliga vd och koncernchef, erfar Di.
Inom banken pekas tre kvinnor, Carina Åkerström, Katarina Ljungqvist och Nina Arkilahti, ut som de starkaste interna kandidaterna till att efterträda den petade Anders Bouvin.

Collectors vice ordförande köpte “egna” aktier för 17 miljoner
Börs Collectors vice ordförande, Erik Selin, köpte på onsdagen, över börsen, 315.000 aktier i nischbanken till kursen 54:36 kronor. Investeringen var således värd drygt 17 miljoner kronor.
Det framgår av Finansinspektionens insynslista, skriver nyhetsbyrån Direkt.
Tidigare i november köpte Erik Selin aktier i Collector till ett värde om 29,6 miljoner kronor.
Per den 1 november uppgick hans egna innehav till 2.040.500 aktier i Collector, eller 2 procent av kapital och röster, enligt ägardatatjänsten Holdings.
Fastighetsbolaget Balder, för vilket Erik Selin är vd och huvudägare, är största ägare i nischbanken med 43,6 procent av kapital och röster.

Styrkebesked från FED 
Konjunktur Den amerikanska arbetsmarknaden har fortsatt att stärkas och att den ekonomiska aktiviteten har ökat i en "stark" takt.
Det framgår av pressmeddelandet i samband med Federal Reserves räntebesked på onsdagen.
Även vid föregående möte den 25-26 september, konstaterade kommittén att den ekonomiska aktiviteten hade ökat i en "stark" takt.
Sysselsättningstillväxten har varit stark, i genomsnitt, de senaste månaderna och arbetslösheten har sjunkit. Hushållens konsumtion har fortsatt att öka starkt. 
Företagens fasta investeringar har däremot dämpats från en tidigare hög ökningstakt.
Såväl totala inflationen som inflationen exklusive livsmedel och energi har fortsatt att hålla sig nära 2 procent.

Asienbörserna stänger ned
Börs 
Nikkei-index stängde ned 1,05 procent på fredagen. En timme före stängning var Hang Seng ned 2,42 procent.

Prenumerera på Realtids nyhetsbrev

 

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in