Finans Nyhet

Svensk toppåklagare ny ordförande i internationellt nätverk mot ekobrott

Taggar i artikeln

EBM Jan Tibbling
Vid överlämningsceremonin av ordförandeskapet i Haag. Jan Tibbling (t.h)Vid överlämningsceremonin av ordförandeskapet i Haag. Jan Tibbling (t.h)
Vid överlämningsceremonin av ordförandeskapet i Haag. Jan Tibbling (t.h)
Publicerad

Sverige är nytt värdland för ett nätverk av internationella organisationer specialiserade inom spårning av tillgångar, frysning, beslag och förverkande. Varje medlemsland representeras av en brottsbekämpande myndighet och en rättslig expert.

Det informella nätverket ”Carin”, Camden Asset Recovery Interagency Network representeras från Sverige av Ekobrottsmyndigheten (EBM) och polisen.

Nätverket består av brottsbekämpande och rättsliga utövare från 53 jurisdiktioner och nio internationella organisationer specialiserade inom spårning av tillgångar, frysning, beslag och förverkande. Varje medlemsland representeras av en brottsbekämpande myndighet och en rättslig expert.

Syftet med Carin är att öka effektiviteten i arbetet med att beslagta kriminellas olagliga vinster. Nätverket är ett omfattande brottsbekämpande verktyg med inriktning på organiserad brottslighet. Organisationen verkar för att förbättra det gränsöverskridande samarbetet mellan myndigheter samt underlätta för informationsutbytet inom- och utanför EU.

Annons

Styrgruppen som i år består av Sverige, Polen, Holland, Guernsey, Spanien, Irland, Ungern, England och Rumänien kommer under året ha fem olika möten runt om i världen.

Vice chefsåklagare Jan Tibbling från EMB är ordförande i år och han är precis hemkommen från nätverkets första möte som hölls i Qatar.

– Brott ska inte löna sig. Därför går vi på brottsvinsterna även över landsgränserna. Det är det första, största och främsta internationella brottsutbytesnätverket, berättar Jan Tibbling.

Annons

– Genom våra systerorganisationer i bland annat Afrika, Sydamerika och Stilla havs-regionen har vi tillgång till kontaktpunkter i närmare 100 länder som kan assistera med att spåra, säkra och återföra brottsutbyte. Vi utgör en mycket viktig länk i det internationella samarbetet i detta avseende. Nyckeln till framgång är direktkontakt mellan kontaktpunkterna, konstaterar Jan Tibbling och fortsätter:

– Vi arbetar hårt med att utöka vårt nätverk till platser där vi inte har full täckning. I veckan var Sverige i egenskap av ordförande i Qatar av detta skäl. Efter positiva samtal med företrädare för Gulfstaterna har vi goda förhoppningar om att lyckas täcka in den regionen i närtid, säger Jan Tibbling som ser framemot sitt ordförandeskap:

– Det känns oerhört stimulerande att leda organisationen under det kommande året. Förhoppningen är att utöka vårt nätverk och att detta kommer att leda till att Sveriges myndigheter i större utsträckning kommer att använda nätverkets kompetens, avslutar Jan Tibbling.

Annons

 

Närvarande länder vid den officiella starten av Carin

Den officiella starten av Carin ägde rum under en kongress i Haag den 22-23 september, 2004. Följande länder var då närvarande:

Österrike, Belgien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien (inklusive de brittiska kronbesittningar Isle of Man, Guernsey, Jersey och Gibraltar), och USA.

Annons