Svensk miljardär ger Paris en smaksensation

Den svenske miljardären Frederik Paulsen har beslutat satsa en stor del av sin förmögenhet i en ny världsomfattande restaurangkedja.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-05-16

PARIS En pilotrestaurang öppnar inom kort i Paris. Stjärnkocken Johan Adell (bilden) rekryterades för uppdraget. Frederik Paulsen är ägare av Ferring Läkemedel - -ett företag som grundades av hans pappa på 1950-talet. Företaget sysselsätter 2.000 personer över hela världen.

Senast Paulsen uppmärksammades i svenska media var förra året. Då hade han deltagit i en rysk ubåtsexpedition i Arktis.

Ubåten gick ned till 4.000 meters djup och placerade där en rysk flagga i titan. Enligt uppgift hade Paulsen betalt 20 miljoner kronor för att få följa med på expeditionen.

Idag är Frederik Paulsen bosatt i Schweiz. Därifrån leder han Ferrings verksamhet, såsom arbetande styrelseordförande.

Och nu har han också gett sig in i restaurangbranschen. Upphovet var en resa till Georgien för två år sedan. Paulsen blev helt fascinerad av det vackra landet med sin rika kultur - inte minst på det kulinariska området.

Sedan dess har Paulsen låtit utarbeta ett restaurangkoncept, som ska vara gångbart över hela världen. I slutet av denna månad öppnar den första restaurangen – åtminstone enligt planerna.

Platsen är rue Coquillière vid Hallarna i Paris. Det är ett av stans allra mest turistfrekventerade stråk. Här ligger restaurangerna på rad. Alla har de terrasserveringar med röda baldakiner.

Men den nya restaurangen kommer att avvika helt från detta mönster. Dess entré kommer att utgöras av en artificiell trädgård.

– Det här kommer inte att likna någonting annat, säger restaurangbolagets vd Johan Adell till Realtid.se.

Johan Adell anställdes för ett år sedan, via ett rekryteringsföretag. Han jobbade då med att lansera ett nytt amerikanskt restaurangkoncept i Norge. På sin meritlista har han också sju kokböcker. Bland annat har han skrivit Gladiatorernas kokbok på uppdrag av TV 4.

Just nu basar Adell över 120 personer, som på olika sätt ska bidra till att restaurangen kan öppna inom två veckor.

Men detta är i dag svårt att föreställa sig. Allt är en enda röra.

Överallt är hantverkare i färd med att lägga golv, koppla ledningar och montera paneler. Inga väggar är ännu målade. Ännu mindre har någon inredning kommit på plats.

Adell är en aning stressad. Färdigställandet är redan tre månader försenat. Detta på grund av att grannarna i huset hade invändningar mot att restaurangen skulle ha ett stort glastak mot den inre gården.

Men myndigheterna har nu gett sitt godkännande till denna förändring och glastaket har kommit på plats.

Till stressen bidrar också det faktum att Frederik Paulsen i morgon lördag ska ha cocktailparty i lokalerna. Gästerna utgörs av vänner och affärsbekanta, som flygs in från olika håll i världen.

I bästa fall kommer dessa gäster att kunna bilda sig en ungefärlig uppfattning om hur den färdiga restaurangen kommer att te sig.

Innanför ”trädgårdsentrén” kommer att finnas ett bageri med en minst sagt originell bakugn. Den har formen av ett stort klot, som eldas nedtill och som har en öppning upptill.

Längre in är ”vinkällaren” belägen. Därifrån servas restaurangens gäster. Men vinerna kommer också att vara till försäljning. Totalt kommer det att finnas 3 000 buteljer på hyllorna. Delvis blir det viner från Georgien.

Därefter kommer man till delikatessbutiken med försäljning av marmelader, kryddor, ostar och andra specialiteter, som i stor utsträckning tillverkas på plats. Den egentliga restaurangen, längst in, kommer att ha 160 platser.

En del av gästerna sitter runt en disk. De betjänas av grillkockar bakom disken. Andra gäster grillar själva vid en ”öppen eld”. Stora fönster ger alla gäster full insyn i vad som försiggår i det egentliga köket.

Den totala ytan är 1.000 kvm. Restaurangen kommer att ha 45 anställda. Kostnaden för att bygga om lokalerna har belöpt sig till närmare 40 miljoner kronor.

– Jag har aldrig hört talas om något som liknar detta, säger Johan Adell.

Han har själv blivit Georgien-frälst genom jobbet. För att hämta inspiration har han fått göra en resa dit.

– Det är ett oerhört vackert land med sina stora skogar och höga berg.

Utifrån sina intryck och influenser från Georgien har Adell satt ihop en matsedel för den nya restaurangen. Han säger:

– Maten har i stor utsträckning en inriktning som ligger i tiden: Det är fettsnålt och proteinrikt. Dominerande kryddor är körvel, dragon och nötter.

– Mycket påminner om Medelhavsköket. Men här borde man kanske i stället tala om Svarta Havsköket.

Återstår nu att se om konceptet fungerar. I så fall kommer liknande restauranger att öppnas i andra världsstäder. Sonderingar pågår redan i London och New York.

Stefan Andersson

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Platsannonser

Logga in