Entreprenören Christer Fåhraeus, mer känd för Anotopennan, och den legitimerade läkaren Staffan Skogvall grundade medicinbolaget Respiratorius 1999. Och Christer Fåhraeus lockade med Pål Krüger, hans enda riskkapitalplacering inom medicinsk forskning.
Svensk KOL-medicin kan bli världssuccé
Mest läst i kategorin
Skogvall och Fåhraeus äger 25 procent var. Skogvall är vd och Fåhraeus styrelseordförande.
Bolaget är inrymt i forskningsbyn Ideon i Lund. Med relativt små resurser och utan att göra väsen av sig, har tiotalet personer som är kopplade till bolaget forskat fram en medicin mot den fruktade sjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
– En gigantisk folksjukdom, uppemot 500 miljoner människor är drabbade världen över, säger Staffan Skogvall, till Realtid.se.
Nu närmar sig ett genombrott för doldisbolaget.
– Vi har funnit en helt ny verkningsmekanism för att vidga de små luftvägarna, vilket är det område där KOL-sjuka har sina förändringar. Vi har tagit fram ett antal intressanta verksamma substanser som skall ges som inhalationsbehandling. Jag tror vi har stora chanser att lyckas, säger Staffan Skogvall, till Realtid.se.
I juli blev bolagets första patentansökningar på dessa substanser offentliga hos det amerikanska patentverket och strax därefter även bolagets PCT-ansökan i Europa.
– Om ett år ska vi bestämma oss för i vilka länder vi söker patent.
Fungerar Respiratorius substanser, så blir det den första effektiva KOL-medicinen på marknaden. KOL skiljer sig från astma, vilekt gör att astmamedicin biter mycket dåligt på KOL. ”Vid KOL är effekterna av läkemedel betydligt mindre än vid astma”, skriver Läkemedelsverket i en översikt över befintliga behandlingmöjligheter vid KOL. När Läkemedelsverket går igenom olika existerande preparat, till exempel beta-2-antagonister, sägs återkommande att behandling ”har begränsad effekt”.
Behandlingen mot KOL är hittills ”Rökstopp!”, diet och gymnastik. Befintlig farmakologisk medicinering har endast marginell effekt samtidigt som möjlig behandling ofta måste provas fram på individnivå.
Staffan Skogvall har redan mött ett stort intresse från läkemedelsjättarna.
– Vi håller på att förhandla med ett flertal stora läkemedelsbolag, men jag kan inte säga vilka. Om vi får fram en fungerande KOL-medicin kan intäkterna röra sig om 1 miljard dollar om året eller mer, och kan vi få royalty på det är det enormt, säger Staffan Skogvall.
Royaltysummorna från läkemedelsjättar till patentinnehavarna varierar från 2 till 20 procent på omsättningen.
Grundarna och övriga investorer har från starten 1999 satsat drygt 20 miljoner kronor i bolaget. Pål Krüger hade 107.000 aktier i bolaget (3 procent av aktiekapitalet), vilka togs upp till ett värde av 420.000 kronor i bouppteckningen. Och dödsboet efter Pål Krüger, som omkom i en båtolycka den 25 april 2002, har klokt nog behållit aktierna, men inte deltagit i den senaste nyemissionen.
Det gjorde däremot Håkan Wranne, som är analyschef på Fischer Partners Fondkommission.
Har du rekommenderat andra att investera i Respiratorius?
– Jag har inga kommentarer. Det var en helt privat investering, säger Håkan Wranne.
Wranne deltog i den riktade nyemissionen till ett pris på 4 kronor per aktie.
Lyckas Respiratorius blir bolaget värt mångdubbelt mer än i dag.
– Vi har uppfattat att bolaget måste värderas mycket högre genom den framtida intjäningspotentialen, säger Staffan Skogvall.