IT

Svenska IT-lösningen ska styra New Yorks biltrafik

Telias dotterbolag Fältcom vinner jätteavtal om smarta trafikljus. New York har totalt cirka 14 000 trafikkontroller som kan behöva det nya systemet.

Uppdaterad 2017-03-14
Publicerad 2017-03-14

Prestigeaffären för IT-bolaget Fältcom innebär initialt 475 trafikljus på Manhattan, i Queens, i Brooklyn och på Staten Island.

Men affären väntas bli mycket större än så längre fram.

– Det finns mellan 13 och 14 tusen trafikljus, varav vi vet att omkring 5000 behöver bytas ut i närtid. Vad som helst kan ju hända, men vi har gjort ett pilottest och har en bra plattform, säger Fältcoms globala försäljningsdirektör Tobias Andersson, som räknar med hela jätteaffären.

Systemet kallas ”Miips” och baseras på smarta routrar som placeras ut i trafikkontrollerna, som i sin tur kontrollerar ljusen. Nätverket av rountrar är sammanlänkade via en molntjänst och uppkopplade via New Yorks speciella krisnätverk NYCWIN.

– Det upprättades efter 9/11 för att viktiga samhällsfunktioner ska kunna vara fungera även om vanliga mobilnät överbelastas. Vi är den enda europeiska aktören som får verka i det nätet, säger Andersson vidare.

Fältcom har haft ett pågående samarbete med New Yorks ”department of transportation”, DOT i nästan fyra år. Samma ”Miips”-plattform har använts för ett projekt med uppkopplade bussar och trafikskyltar. De hjälper resenärerna att via mobilappar komma åt reseinformation i realtid (RTPI) vid New Yorks 16 000 busshållsplatser.

Målet från Fältcoms sida är att göra plattformen till standard för samtliga trafikmyndigheter i hela Nordamerika.

Platsannonser