FinansNyhet

Svensk Exportkredit en av världens säkraste banker

Svensk Exportkredit, Global FinanceSvensk Exportkredit, Global Finance
Foto: TT
Publicerad

Efter Svensk Exportkredit rankas Handelsbanken som den svenska storbank med bäst säkerhet av Global Finance. På 50-topplistan finns fyra nordiska banker till.

Realtid.se

Den amerikanska tidskriften Global Finance utnämner varje år världens 50 säkraste banker. Rankningen görs genom att undersöka de 500 största bankerna och jämföra deras samlade tillgångar och betyg från kreditvärderingsinstituten Moody’s, Standard & Poor’s och Fitch. På så vis definieras världens säkraste banker. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi är stolta och glada över att vara en av världens säkraste banker. SEK har ett högt förtroende och gott renommé bland kunder och globala investerare, säger Magnus Montan, vd för SEK i en skriftlig kommentar.

Europeiska banker dominerar rankingen av världens säkraste banker och tar de tio första placeringarna. Etta på listan kommer tyska KfW, följt av schweiziska Zürcher Kantonalbank och holländska BNG Bank. På plats tretton kommer Handelsbanken som andra svenska bank på listan.  

Annons

SEK lånar upp pengar på den internationella kapitalmarknaden för att kunna låna ut till svenska exportörer och deras internationella kunder. När coronapandemin slog till var kapitalmarknaden hårt ansatt samtidigt som efterfrågan på finansiering ökade kraftigt vilket resulterade i rekordhög utlåning för SEK. Under 2020 lånade bolaget ut 125 miljarder kronor till svenska exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder, vilket kan jämföras med 60-80 miljarder under ett normalår.

Svenska Handelsbanken kommer in på trettonde plats. DNB Bank på plats 24, Nordea på plats 29, SEB på plats 31 och Swedbank kniper sista platsen, plats 50.

Listan över världens 50 säkraste banker 2021 hittar du här>>

Annons