Fintech

Svensk AI-fond får godkänt

Maltas finansiella tillsynsmyndighet har beviljat svenska FX International att inrätta en SICAV-fond. Fonden drivs till 100 procent av artificell intelligens.

 

Publicerad 2019-11-14

FX International är ett svenskt fintech-bolag vars verksamhet är algoritmisk handel och artificiell intelligens (AI). Bolaget har sedan 2007 handlat valutor med ett alogritmiskt plattform. 

AI-fonden  som nu har blivit godkänd av Maltas finansiella myndighet är skapad i samarbete med Valor och riktar sig enbart till professionella investerare.  Fonden startas med ett förväntat initialkapital på 100 miljoner kronor.

– Det är med stort nöje att vi har fått godkännandet för inrättandet av den efterlängtade SICAV-fonden. Godkännandet är ett stort steg framåt för FX international och är kulminationen på ett längre samarbete med Valor. Fonden kommer att säkerställa FXI en stabil inkomst under många år framöver, och kommer samtidigt att vara ett konstant vittnesbörd om fördelarna med AI-drivna investeringar, säger FXI:s vd, Ole Helland, i en skriftlig kommentar.

Sedan slutet av juni har FXI testat algoritmen live, i samarbete med Valor och LMAX, där FXI har investerat 300 000 euro i en högriskstrategi. Målet är en årlig avkastning på 30 procent, men testet har överträffat alla förväntningar, och hittills, på drygt tre månader, har det genererat en avkastning på 64 000 euro, motsvarande cirka 21 procent.

– Om vi projicerar denna utveckling till ett årligt resultat kan vi förvänta oss en avkastning i storlek plus 50 procent, säger Ole Helland.

Inom några veckor ska all formalia vara på plats. Fokus för ledningen den kommande tiden är att ta in kapital i fonden.

– Parallellt kommer vi tillsammans, styrelse och ledning, även fortsätta att arbeta på en strategisk utveckling och breddning av bolaget, säger FXI:s styrelseordförande Johan Olsson.

 

Platsannonser