Sven Hagströmer försvarar Gardell

"Processen mot Gardell i Volvo är ovärdig och hör hemma i Kanal 5:s såpor och inte i dagens näringsliv", säger finansmannen Sven Hagströmer till Realtid.se och sågar Ulla Reinius och Aktiespararnas åsikter om valberedningarna.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-10-25

– Jag kan beskriva det med ett enda ord: rappakalja. Är man ägare så ska man in i bolaget, det tycker jag är en självklarhet, säger Sven Hagströmer till Realtid.se.

Ulla Reinius varnar för riskerna med att kortsiktiga riskkapitalister tar plats i bolagens valberedningar. Istället föreslår hon att endast långsiktiga ägare ska ingå i valberedningarna. Ett förslag som förvånar Öresunds ordförande Sven Hagströmer.

– Det skulle vara som att återinföra ståndsamhället med graderad rösträtt. Ska vi ha en långsiktighetsmyndighet med Ulla Reinius som generaldirektör? Det är helt feltänkt, och visar på en brist på respekt för den privata äganderätten, säger han.

Enligt Sven Hagströmer är det en självklarhet att en ägare ska in i bolaget och ta ansvar.

– Man kan ju inte diskvalificera vissa ägare, det vore som att säga att det var fel färg på skjortan eller huden. Det är ju helt i strid med en av portalparagraferna i aktiebolagslagen, den om likabehandling av aktieägare.

Precis som Ulla Reinius anser Aktiespararnas vd Elisabeth Tandan att långsiktigheten i börsbolagen bör tryggas genom att valberedningarna utses vid bolagsstämman och därefter får arbeta i fred oberoende av ägarförändringar.

– Det förslaget vore ju som att återinföra tvåkammarriksdagen med släpande majoriteter. Vilka incitament har gårdagens ägare att utse morgondagens styrelse? Jag tror inte att Ulla Reinius har förstått valberedningens syfte, som är att lägga fram ett förslag till bolagets årsstämma som är förankrat bland alla aktieägare. Om man säger att vissa ägare inte är fina nog att sitta i valberedningen, tror du att dessa ägare kommer att acceptera valberedningens förslag?

Sven Hagströmer fortsätter med att försvara den gamle kompisen* och riskkapitalisten Christer Gardell:

– Processen mot Gardell i Volvo är ovärdig och hör hemma i Kanal 5:s såpor och inte i dagens näringsliv. Kan man agera med fullmakt på stämman ska man kunna göra det i valberedningen också.

Men ser du ingen poäng med långsiktigheten?

– Nej, det finns ingen som helst poäng. Vi brukade säga om Custos att vi hanterade det under Lagen om tillfälligt omhändertagande. Vi gick in som akutstyrka och vidtog åtgärder. Precis som på ett sjukhus gick vi vidare till nästa patient när den förste var opererad. Intressant var ju att patienterna trots sina problem ofta kände sig kärnfriska!

Sven Hagströmer anser att alla har olika specialiteter och att det handlar om arbetsfördelning.

– Folk skäller på riskkapitalbolagen och säger "hu, så hemskt", men de har också sin roll. Sköt ditt eget jobb innan du klankar ned på andra, säger han.

Dessutom finns det risker med att inte släppa in vissa ägare i styrelsearbetet.

– Enda anledningen till att fonder kan tjäna pengar på att investera i ett bolag är faktiskt att nuvarande ägare och styrelse inte har förmått att sköta företaget. Att diskvalificera vissa ägare från att delta i styrelsearbetet kommer att vara förödande för svenskt näringsliv och för vårt välstånd.

Det före detta styrelseproffset Ulla Reinius har retat upp finansmannen Sven Hagströmer ordentligt med de åsikter som hon presenterat i en artikel på debattsidan i Dagens Industri och vidareutvecklade i Realtid.se.

– Min syn är att Ulla Reinius förslag medför ett brott mot aktiebolagslagen, en odemokratisk brist på respekt för äganderätten, en process som ger sämre beslutsunderlag inför årsstämman och som leder till sämre styrda bolag.

– Jag har haft stor respekt för henne fram till den artikeln, avslutar Sven Hagströmer.

* Sven Hagströmer och kollegan Mats Qviberg rekryterade 1996 Christer Gardell till vd-posten i investmentbolaget Custos som deras Öresund köpt in sig i. 2002 grundade Christer Gardell sedan riskkapitalfonden Cevian.

Platsannonser

Logga in