FinansNyhet

”Svårt om man börjar från noll”

HandelsbankenHandelsbanken
Handelsbanken
Publicerad

Med förvärvet av Optimix kan Handelsbanken fullborda sin produktpalett i Nederländerna och för förvaltaren innebär affären tillgång till fler förmögna kunder och bredare distributionskanaler.

Realtid.se

I samband med Handelsbankens delårsrapport idag kom även nyheten att banken tar ett steg mot att öka sin förmögenhetsförvaltningserbjudande i Nederländerna genom att förvärva lokala förvaltaren Optimix Vermogensbeheer.

Banken har velat bredda sitt erbjudande i landet sedan 2013, uppger regionschefen Mikael Sörensen till Realtid.se.

– Vi har för det mesta växt organiskt och utvecklat erbjudandet internt men det som återstod var just förmögenhetsförvaltningen. Det är en utmaning att utveckla allting från början för när en kund letar efter förmögenhetsförvaltare så vill de oftast se någon form av track record och det är svårt om man börjar från noll, säger han.

Annons

För banken innebär det att det lokala erbjudandet är fullt utvecklat och kunderna har enligt Sörensen efterfrågat just förmögenhetsförvaltning. För Optimix innebär det att ett nytt ägande löser en hel del strategiska val som finns i industrin just nu.

– Det hjälper med pågående teknologiska samt regulatoriska förändringar. Dessutom förstärker detta våra distributionsmöjligheter eftersom Handelsbanken har 23 lokalkontor runt om i landet. Vi har tre och funderar på att öppna ett fjärde så förhoppningsvis kan vi nu dela de här regionala ambitionerna, säger Optimix vd Michel Alofs till Realtid.se.  

Michel Alofs, Optimix

Annons

Optimix är en renodlad förmögenhetsförvaltare som arbetar med utvalda privatkunder och får genom att Handelsbanken blir ny ägare tillgång till bankens kundstock också. Däremot fortsätter fokuset vara enbart på det privata segmentet och ingen av parterna har intresse av att börja jaga stora institutioner i Nederländerna, även om det i landet finns en hel del stora pensionsfonder. 

– Vi fortsätter fokusera på vår befintliga verksamhet. Jag har arbetat med institutioner i 25 år innan jag började på Optimix och jag tror inte att vi ens med Handelsbanken i ryggen är väl lämpade för att slå oss in i den marknaden. Det är en sektor som drivs av en konsolideringsvåg där vinnaren tar allt. Det är inte vad vi bör titta på och inte var våra ambitioner ligger. Vi vill jobba med våra kunder, Handelsbankens kunder och se till att vi kan ta hand om den verksamheten, säger Alofs.

Inte heller ska det här samarbetet leda till att förmögenhetsförvaltningen breddas till att omfatta närliggande länder utan all fokus ligger på Nederländerna. Optimix fortsätter under det egna varumärket med samma team.

Annons

– Det är som vanligt för oss. Vi har en ambition att växa, inte för snabbt, men väldigt stadigt tillsammans med Handelsbanken. Så för oss blir det inga förändringar alls. Men strategiskt är det här en bra affär och det är två verksamheter som kompletterar varandra, säger Alofs.

Sörensen tillägger att förvärvet inte har något att göra med några kostnadssynergier.

– Det som var drivande är att det här är två välfungerande finansiella institutioner, säger han.

Det är inte bara i den institutionella sfären som konsolideringar sker allt mer, utan det drabbar även fondbranschen.

– Nuförtiden händer det allt mer. Det har varit en hel del transaktioner i branschen den senaste tiden och nu offentliggjorde även vi vår. Affärerna skiljer sig lite i vad de vill åstadkomma men alla handlar om vår branschs framtid och hur vi ska jobba framöver, avslutar Alofs.

Annons