Finans Nyhet

Svårare att värdera vinster för bolag med leasingavtal

Taggar i artikeln

Redovisning
Generation Park. Foto: Skanska
Publicerad
Uppdaterad

Den nya redovisningsstandarden IFRS 16 skapar en osäkerhet om vinstförändringar i bolag med höga leasingavtal. Det försvårar för aktieanalytikerna. 

Miriam Istner-Byman

Redovisningsstandarden IFRS 16 (International Financial Reporting Standards) har nu varit i bruk i ungefär ett halvår. Reglerna innebär en förändring mot tidigare i hur företag redovisar, mäter och presenterar sina leasingavtal.

– IFRS 16 innebär en ökad osäkerhet om underliggande vinstförändring 2019 för bolag med höga leasingavtal eller hyror.

Det säger Stefan Cederberg, som är aktiestrateg på SEB. Han anser att den ökade kortsiktiga osäkerheten beror på att kommunikationen om hur bolagens vinster utvecklas i närtid har försvårats  på grund av att värderingen baserat på EBITDA nivå inte kan jämföras med bolagens historik. Enligt Stefan Cederberg är det svårare att jämföra värderingar baserade på konsensusprognoser nu.

Annons

– För nästan alla bolag med leasingavtal eller höga hyror har vinsten per aktie påverkats negativt kortsiktigt.

Tidigare behövde leasetagare rapportera finansiell leasing i balansräkningen medan operationell leasing rapporterades utanför balansräkningen. Detta kritiserades för att göra det svårt att få en korrekt bild av ett företags leasingtillgångar och skulder. I och med IFRS 16 måste nästan alla leasingavtal redovisas i balansräkningen som tillgångar och skulder. 

Denna redovisning baseras på synsättet att leasetagaren har en rättighet att använda en tillgång under en specifik tidsperiod och samtidigt en skyldighet att betala för denna rättighet. Undantag finns för avtal som är kortare än 12 månader och de som avser tillgångar uppgående till mindre belopp. 

Annons

Reglerna innebär därför en förändring framförallt för leasetagaren och inte för leasegivaren. 

Vad anser du är bra och mindre bra  med IFRS 16?

– Det är negativt att uppställningen av kassaflödet har ändrats då hyror eller amortering av leasingskuld flyttats från operativt kassaflöde till finansiering. Effekten innebär att det är svårare att räkna ut det fria kassaflödet från operativ verksamhet. Den kortsiktiga konsekvensen för många bolag blir att vinst per aktie påverkas negativt trots att kassaflödet inte har ändrats. Det positiva är att risken med långsiktiga hyresavtal lyfts fram. Avkastningsskillnaden mellan bolag som har investerat i egna lokaler och bolag som hyr blir mer jämförbar med dessa regler, säger Stefan Cederberg.

Annons

 

Annons