Carl-Henric Svanberg. Foto: TT
Foto: TT
Styrelser

Svanberg om bonusbråket: "Vi var helt övertygade om att det här var i aktieägarnas bästa intresse"

AB Volvos bonusvillkor ändrades som ett sätt att ”kraftsamla”. Det säger Carl-Henric Svanberg till DI.

Publicerad 2021-03-08

Bakgrunden till beslutet om ändrade bonusvillkor var att bolaget, enligt Carl-Henric Svanberg, inför förra sommaren stod med 19 stängda fabriker, 90 procent ned i orderingång och en prognos på ett kassaflöde för halvåret om minus 20 miljarder. Kassa när AB Volvo gick in i krisen var 55 miljarder, och prognosen var att den skulle var slut i slutet av oktober.

– Vi var helt övertygade om att det här var i aktieägarnas bästa intresse, för att få kraften att rädda företaget. Kunde vi ha gjort det utan några fungerande belöningssystem? Det handlar inte om belöningssystem, det handlar om kraften som kommer när man inriktar de här målsättningarna, säger han till DI.

Det statliga stödet på 1,2 miljarder kronor är inte någon räddning, enligt Carl-Henric Svanberg, som förklarar att stödet handlar om hjälpa människor som bolaget annars hade varit tvunget att varsla.

Med tanke på den debatt som uppstått  om både aktieutdelningar och rörliga ersättningar, säger Carl-Henric Svanberg till DI att han noga kommer att överväga innan han rekommenderar statligt krisstöd igen,

– Låt oss se till att både de uttalade och outtalade spelreglerna är klara innan vi ger oss in i programmet. För visst, vi hade kunnat tillfredsställa svenska synpunkter och den diskussion vi nu har, men vi hade tappat på andra håll i världen.

 

 

Platsannonser