Finans Nyhet

Svanberg erövrar Afrika

Publicerad

Drömläge för Ericsson. Nya marknader i Indien och Afrika förväntas ge 2 miljarder mobilanvändare år 2005.

När mobilexpansionen verkligen tar fart i Afrika om ett par år så har Ericsson ett övertag. En av deras största order tidigare i år, på drygt 11 miljarder kronor, kom från den afrikanska operatören MTN Group.

MTN Group driver gsm-nät i Sydafrika, Swaziland, Rwanda, Uganda, Kamerun och Nigeria och har fast telefoni i ytterligare åtta afrikanska länder.

Telekombranschen räknar med att gränsen på 2 miljarder mobilanvändare globalt sprängs nästa år. Om tre år finns det 3 miljarder mobilanvändare.

Annons

– Det viktiga är inte om den tredje miljarden nås 2006, 2007 eller 2008. Det viktiga är insikten att vi kommer att komma dit och att det går mycket snabbare än någon kunnat tro, sade Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg när han i veckan besökte Indien.

Expansionen sker i folktäta utvecklingsländer som Indien, Indonesien, Bangladesh, Brasilien, Kina, Vietnam och hela Afrika.

Det unga, välutbildade och rika Indien kan knappast vänta. Liksom i Kina väntar en växande medelklass med hundratals miljoner människor på att ta till sig västvärldens teknik. Mobiltelefonen skapar helt nya möjligheter för entreprenörer, och öppnar tidigare isolerade områden för omvärlden.

Annons

I spåren följer en allt hårdare konkurrens mellan mobiltillverkare som Sony Ericsson och Nokia och deras asiatiska konkurrenter. I Indien ligger tillväxttakten på över 2,5 miljoner nya mobilanvändare i månaden. I många av Indiens cirka 600.000 byar och samhällen är mobilen den enda möjligheten att få kontakt med omvärlden. Där saknas både el och fast telefoni.

TT/Realtid.se

Annons