Finans Nyhet

#svagakronan drar fortfarande

Publicerad
Uppdaterad

Få har väl missat Realtids temavecka #svagakronan. Den avslutades i måndags och ett flertal av artiklarna från serien ingår i listan över de tio mest lästa artiklarna på Realtid den gågna veckan. Det gör också två artiklar om missnöjet inom Handelsbanken.

Sara Johansson

Miriam Istner-Byman

Olof Swahnberg

1. ”Det är inte kronan som ska devalveras utan landet Sverige”En fallande krona kan förklaras av att utlandet tappat förtroende för vår ekonomi och politiska styre. Men det handlar inte om att devalvera den svenska kronan utan om att devalvera landet Sverige, skriver Tino Sanandaji, nationalekonom och författare.

Debatt: Tino Sanandaji. Publicerad: Fredag 2019-05-17.

2. Så monterade Fredrik Lundberg ned tjänstemannaväldetRävjägare Lundberg bärgar ännu ett skinn. Med de krympande och numera taksatta avsättningarna till Oktogonen har Fredrik Lundberg slutligen demonterat Handelsbankssfärens tjänstemannavälde.

Annons

Av: Per Lindvall. Publicerad: Måndag 2019-05-20.

3. ”Kronförsvagningen vi ser nu har gått för långt”Fastighets- och finansbubblan, bankkrisen, en lång stabil period under 00-talet till finanskrisen 2008. De senaste fem åren har kronan sjunkit gradvis. Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB, berättar om kronans utveckling från 1990 fram till i dag.

Av: Sara Johansson. Publicerad: Fredag 2019-05-17.

Annons

4. Riksbanken är inte lösningen på den svaga kronkursenMajoriteten av de som hörs i debatten är oroliga och negativa till den svaga svenska kronan. En viktig fråga kvarstår. Om det är en starkare krona vi vill ha – hur kommer vi dit? Jag anser att det är dags att flytta fokus från Riksbanken till Finansdepartement, skriver Anna Breman, Chefekonom och Global chef för makroanalys Swedbank, doktor i nationalekonomi.

Debatt: Anna Breman, Swedbank. Publicerad: Måndag 2019-05-20.

5. Riksbanken sår på hälleberget Det är inte Riksbankens penningpolitik och inflationsmål som är Sveriges största ekonomiska problem. Det mest bekymmersamma är att våra näringslivshöjdare och ekonomer inte förstår vilka verktyg den flytande valutakursen ger oss, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Annons

Av: Per Lindvall. Publicerad: Tisdag 2019-05-21.

6. Nordnet: Nu är toppen på investeringspuckeln passeradNordnet, som 2017 köptes ut från börsen av Öhman och Nordic Capital, har fullt fokus på sin nya webbtjänst som ska börja lanseras före sommaren. Banken räknar nu med en lägre kostnadsnivå efter förra årets uppgång i investeringar.

Av: Olof Swahnberg. Publicerad: Onsdag 2019-05-22.

7. ”Det var roligt när jag stämde svenska staten”Advokatfirman Cederquists tidigare managing partner, Jens Tillqvist, är en konst- och kulturintresserad advokat som intresserar sig för maktförhållandena i samhället. ”Min utgångspunkt är att marknadskrafterna ska få råda fritt i så stor utsträckning som möjligt” säger han.

Av: Miriam Istner-Byman. Publicerad: Söndag 2019-05-19.

8. Lämnar Handelsbanken för finanschefspost på ungt börsbolagJonas Lagerqvist lämnade ledningsgruppen för en av Handelsbankens regionbanker för jobbet som finanschef för börsaktuella Vertiseit. ”Jag tror väldigt mycket på bolaget, så pass mycket att jag tagit allt jag äger och lite till och gått in i detta, säger han i en intervju med Realtid.

Av: Olof Swahnberg. Publicerad: Måndag 2019-05-20.

9. Åtal mot Johan UlanderJohan Ulander åtalas för grovt bedrägeri, grovt svindleri och insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagare Stig Åström yrkar att 548 miljoner kronor förverkas som utbyte av brott.

Av: Sara Johansson. Publicerad: Torsdag 2019-05-23.

10. Handelsbanken försöker lugna anställdaHandelsbankens vd Carina Åkerström försöker stävja personalens stora missnöje med den indragna vinstandelsbetalningar, handelskonflikten mellan USA och Kina trappas upp ytterligare vilket drabbar Huawei hårt och Riksbanken slår ifrån sig. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet från i måndags.

Av: Sverker Brundin. Publicerad: Måndag 2019-05-20.

Annons