Anders Sundström. Foto: David Gustavsson.
Styrelser

Sundström lämnar ordförandeposten i Coop Sverige

Swedbanks ex-ordförande Anders Sundström slutar nu även som styrelseordförande i Coop Sverige. En uppdelning av affärsområdet uppges ligga bakom. "Detta kräver nya krafter och därför har jag beslutat att lämna styrelsen", säger Anders Sundström.

Uppdaterad 2017-06-29
Publicerad 2017-06-29

Han efterträds av Kooperativa förbundets, KF:s, vd Tommy Ohlström.

Det framgår av ett pressmeddelande.

KF meddelar också att Coop Sverige – som till 70 procent ägs av KF och till 30 procent av Konsumentföreningen Stockholm – delas upp i två delar, med en del som driver butikerna och en som sköter inköp, logistik och marknad.

”Bakgrunden till den nya affärsmodellen är att vi vill stärka fokus på vår gemensamma detaljhandel i samtliga butiker och på en lönsam tillväxt – stärkt varumärke, ökad samhandel och fördjupad marknadsbearbetning”, skriver Tommy Ohlström, vd för KF.

Anders Sundström pekar ut uppdelningen som skälet till att han avgår som ordförande.

– Det har varit roligt arbeta fram denna förändring tillsammans med ledning och personal. Särskilt nöjd är jag med de nya format som nu rullas ut i våra butiker samt det fokus som vi har att bli mer framgångsrika i den digitala affären. Vi har också stärkt vår ställning som det ekologiska alternativet. Det är dock mycket kvar att göra och KFs styrelse har nu beslutat separera detaljhandeln från partihandeln och skapa två bolag. Detta kräver nya krafter och därför har jag beslutat att lämna Coop Sveriges styrelse. Jag kommer också att avgå som ordförande i KF vid årsstämman 2018, säger Anders Sundström, i en kommentar.

I mars förra lämnade Anders Sundström även ordförandeposten i Swedbank. Valberedningen bedömde att han inte hade tillräckligt stöd bland aktieägarna för att kunna sitta kvar. Något Realtid.se rapporterade om då.

Beslutet föregicks bland annat av kritiserade fastighetsaffärer. Swedbanks storbolagschef Magnus Gagner-Geeber och finanschefen Göran Bronner drev privat fastighetsverksamhet, avslöjade Dagens Industri.

Båda cheferna sparkades, liksom dåvarande vd:n Michael Wolf. Wolf menade att han inte känt till affärerna, men konstaterade att de aldrig borde ha godkänts. Under chefskaoset riktades även kritik mot Anders Sundström som bland annat bekylldes för maktspel i samband med att Wolf tvingades bort.

Platsannonser