Annons

Annons

Summa Equity förvärvar Olink Proteomics

Summa Equity förvärvar det svenska life science-företaget Olink Proteomics, som har utvecklat en teknologi för upptäckt av mänskliga biomarkörer. 

Summa Equity stängde i februari sin andra private equity-fond på 6,5 miljarder kronor. I dag meddelar bolaget att man förvärvar en majoritetspost i Olink Proteomics. Ledningsgruppen och Ulf Landegren blir kvar som aktieägare i bolaget. 

Summa Equity fokuserar på investeringar i företag som bidrar till att lösa globala utmaningar. Enligt Summa Equity tillhandahåller Olink Proteomics en teknologi för att kraftigt förbättra vår förståelse av proteiner i människokroppen. 

”Förvärvet av Olink Proteomics passar in i Summa Equitys investeringstema kallat förändrad befolkningssammansättning. Det är anpassat till FN:s globala mål för hållbar utveckling #3: ”Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar”, eftersom teknologin möjliggör bättre behandlingar och patientresultat för ett stort antal sjukdomsområden”, skriver Summa Equity i pressmeddelandet.

Annons

Annons

– Olink Proteomics vetenskapliga och affärsmässiga möjligheter är enorma, eftersom teknologin radikalt omvandlar marknaden för proteomik och möjliggör förbättrad patientbehandling. Vi ser fram emot att stödja företaget i ambitionen att fortsätta investera i förbättrade kundlösningar och i ansträngningarna att rulla ut tekniken över världen, säger Tommi Unkuri, Partner i Summa Equity.

Olink Proteomics har huvudkontor i Uppsala, men också faciliteter i USA. Företaget har cirka 110 medarbetare.

Summa Equity har fått hjälp i processen av ett globalt team av rådgivare, bland annat Moelis & Company LLC som finansiell rådgivare, White & Case som juridisk rådgivare, LEK Consulting som kommersiell rådgivare och KPMG som redovisningsrådgivare. 

Olink fick hjälp av J.P. Morgan Securities LLC som finansiell rådgivare och Wiggin and Dana LLP och Lindahl som juridiska rådgivare.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons