Annons

Annons

eastbridge-capital-Lukas-Saari-Alexander-Tigerstedt-Andrésen-Fredrik-Westergard-Gustav.jpg

Lukas Saari, Alexander Tigerstedt Andrésen och Fredrik Westergård är tre av de fyra killarna bakom succéalgoritmen på Eastbridge Capital.
Lukas Saari, Alexander Tigerstedt Andrésen och Fredrik Westergård är tre av de fyra killarna bakom succéalgoritmen på Eastbridge Capital.

Succé för studenternas algoritmhandel

Eastbridge Capital består av fyra studenter. Killarna är 22-23 år gamla och är hjärnorna bakom en algoritm som fått deras 600 000 kronor att växa till över tre miljoner kronor på bara två år, en uppgång på mer än 400 procent.

Det algoritmstyrda programmet som studenterna utvecklat består av över 10 000 rader kod och riktar sig mot de mindre listorna såsom First North, Spotlight och Small Cap där omsättningen är lägre och konkurrensen består av småsparare snarare än hedgefonder.

Eastbridge Capital består av Lukas Saari, ansvarig för all utveckling, som studerar på KTH och i vår ska göra sitt examensjobb inom maskininlärning på Spotify, Alexander Tigerstedt Andrésen som läst på Stockholms Universitet samt KTH och ska praktisera på Barclays Investment Bank, Fredrik Westergård som studerar på Handelshögskolan, och Gustav Johansson som också går på Handelshögskolan och har praktiserat på Goldman Sachs. Tre av fyra känner varandra sedan skoltiden på Lidingö.

– Vi har lagt oerhört mycket tid på att utveckla algoritmen. Under de senaste två åren har vi lagt omkring 20 timmar vardera i veckan och under sommaren 2017 hyrde vi en kontorslokal för att tillsammans arbeta heltid med utvecklingen, säger Lukas Saari.

Annons

Annons

Programmet som är skrivet i Python står alltid på och letar efter köp- och sälj-signaler. Det bygger mer på intuitiva strategier snarare än tunga matematiska modeller, med målsättningen att kvantifiera hur daytraders tänker för att sedan göra det både effektivare och i större skala.

– Istället för att handla i enstaka bolag kan vi göra det i hundratals, säger Lukas Saari, ansvarig för all utveckling av programmet.

I veckan har den algoritmstyrda handeln väckt debatt, bland annat på grund av nyheten i förra veckan om att den amerikanska fondförvaltaren Blackrock snart är största enskilda ägare på Stockholmsbörsen.

– Det känns naturligt att aktiehandeln styrs mer av algoritmer eftersom hela samhällsutvecklingen går åt det hållet med ständigt utvecklande teknik. Datorer ger också möjligheten att handla rationellt istället för emotionellt, och leder till stora fördelar gällande både skala och hastighet i handeln, säger Lukas Saari.

Eastbridge Capitals algoritm tar hänsyn till många olika faktorer såsom omsättningsstatistik, kursrörelser, mäklarstatistik, sociala medier, olika forum, med mera.

– Vi håller vanligtvis aktier mellan några minuter upp till några timmar. För att minimera marknadsrisken försöker vi undvika att hålla aktier över natten, säger Lukas Saari.

Senaste månaden de gick med förlust var för 1,5 år sedan.

– Vi är verkligen stolta över den oerhört låga risknivå vi har lyckats nå. Handeln sker baserat på sofistikerade och rigoröst testade modeller. Tur är ingen faktor i vår verksamhet, säger Lukas Saari.

Handeln sker via ett API (ett programmeringsgränssnitt) som gör det möjlighet att koppla upp deras egna datorer mot Nordnet.

– För att få bedriva vår handel via Nordnets API var vi tvungna att genomgå en certifieringsprocess för att säkerställa att programmet uppfyller vissa krav och inte exempelvis fastnar i en evighetsloop av att lägga köpordrar, säger Lukas Saari.

De fyra vännerna har sen ett halvår tillbaka anställt en nyutexaminerad gymnasieelev för att arbeta med analysarbete samt övervaka algoritmens handel som ofta uppgår till miljonbelopp på daglig basis. För att placera de nyvunna miljonerna gör de även investeringar baserade på fundamental analys. Senaste investeringarna har varit en privat placering i S2Medical som gjordes ett halvår innan noteringen då den rusade över 100 procent; Absolent som gör filterutrustning och har gått upp över 100 procent senaste året, och en riktad emission i Aerowash som gör tvättrobotar för flygplan.

– Men det är fortfarande algoritmen som är verksamhetens kärna, avslutar Lukas Saari.

Som skribent måste jag dock lägga in en liten brasklapp: Modellen har bara varit igång i två år vilket är en kort tid för att utvärdera den och den har använts under en period när börsklimatet varit positivt och fler aktörer än vanligt har varit inne på de mindre börslistorna. I dåliga tider försvinner volym vilket ökar risken betydligt. Det finns antagligen exempel på andra som lyckats med samma prestation men utan någon algoritm. 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons