Succé för piratförsäkringen

<pufftextlänk>Magnus Bråth tillbringade midsommarafton framför datorn. Hans nya "försäkringsbolag" Tankafritt.nu blev omedelbart en succé bland fildelare runt om i Sverige.</pufftextlänk> Och nu behöver inte längre Bråths kvarvarande a-kassa fungera som säkerhet.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-06-27

För en kostnad av 140 kronor om året betalar Magnus Bråths tjänst Tankafritt.nu eventuella böter för fildelande medlemmar som åker fast.

Målet har varit att nå 1.000 medlemmar, och det kan snart vara nått.

– Det har varit ett väldigt tryck och har klart gått över förväntan. På bara några dagar har vi fått hundratals medlemmar, säger Magnus Bråth till Realtid.se.

Det innebär att antalet medlemmar är tillräckligt många för att betala böter för två fällda fildelare. Det innebär också att Magnus Bråth slipper ta pengar ur egen ficka om någon blir dömd.

Det hade nämligen blivit svårt. Bråth har nyligen skrivit ut sig ur a-kassan och saknar inkomst. Nu studerar han spridda kurser vid Uppsala universitet.

– Jag gick in med min egna privata ekonomi som garant. Det var lite läskigt. Jag har ju inte någon inkomst, säger han.

Men nu kan du kan tjäna en del pengar?

– Ja, kanske, men det ser inte ut som det just nu. I första hand måste vi kunna betala eventuella böter. Men det är klart, att om det brakar in massvis med medlemmar kan jag kanske tjäna lite på det.

Har du haft det i baktanke?

– Jag skulle inte tacka nej om folk kastar pengar över mig.

Magnus Bråth startade tjänsten för att han hade tröttnat på Antipiratbyrån, som han menar agerar i syfte att sätta skräck i vanligt folk. I verkligheten är risken att åka fast mycket liten och de som har dömts för olaga fildelning går att räkna på ena handens fingrar.

Med inspiration från liknande tjänster för tjuvåkare i kollektivtrafiken eller fortkörare startade han Tankafritt.nu.

– Det här känns rakryggat. Jag tycker att den skärpta upphovsrättslagen känns besynnerlig. En lag som svenska folket varken följer eller vill ha är värd att ifrågasätta, säger Bråth.

Många skulle nog mena att du finansierar stöld?

– Det kan jag tänka mig, men det jag gör är lagligt.

Samtidigt säger Antipiratbyrån att de tycker att din idé är bra. Förvånar det dig?

– Det känns märkligt, de säger att det är bra om folk har råd att betala böterna. Men jag kan inte se att det är målet med deras verksamhet.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in