Annons Annons

Styrelseledamöterna har talat:

- Digitala verktyg ökar säkerheten och effektiviteten

Uppdaterad 2020-08-18
Publicerad 2020-08-18

Styrelseledamöter vill prioritera IT-säkerhet, miljö, socialt ansvar och ägarstyrning (ESG) – samt anser att digitala verktyg ökar säkerheten, effektiviteten och kontrollen. Detta är några av resultaten från Admincontrols undersökning, där 963 styrelseledamöter svarade.

I slutet av 2019 genomförde Admincontrol en undersökning bland styrelseledamöter i sex länder (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och Nederländerna) för att kartlägga de viktigaste trenderna, förändringarna och utmaningarna i styrelserummet. Detta har gett oss värdefulla insikter från framstående och erfarna styrelseledamöter.

Här har vi gjort en djupdykning i feedbacken och sammanfattat några av de viktigaste resultaten.

Styrelseledamöter vill prioritera IT-säkerhet, miljö, socialt ansvar och ägarstyrning (ESG) – och anser att digitala verktyg förenklar arbetsdagen

 

1: IT-säkerheten måste sättas högre upp på agendan

Något av det första som slog oss var att styrelseledamöterna som svarade på undersökningen är oroade över IT-säkerheten. 50 % av respondenterna anser nämligen att säkerhet bör sättas ÄNNU högre upp på agendan i företaget de sitter i styrelsen för.

Det kommer inte som någon större överraskning att styrelseledamöter är måna om säkerheten. I en alltmer digitaliserad värld, där allt från företagens ekonomi till affärsprocesser är beroende av säkra och robusta lösningar, blir hotbilden mer och mer omfattande. Cyberattackerna kommer oftare, är listigare och orsakar mer skada än tidigare. Om man inte har bra och säkra system på plats är man naturligtvis mycket mer sårbar.

Vi på Admincontrol har också märkt att våra kunder har blivit mer säkerhetsfokuserade de senaste åren, och att det är fler som använder säkra plattformar, t.ex. en styrelseportal, när de kommunicerar och delar känsliga dokument.

Söker du mer insikter om styrelsearbete och digitalisering? Ta del av vårt resurscenter med våra checklistor och e-böcker här.

2: Tar samhällsansvaret på allvar

En annan trend vi kan utläsa av svaren från undersökningen är att flera av styrelseledamöterna är intresserade av Environmental, Social och Governance (ESG) – dvs frågor inom miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. Glädjande nog svarade 69 procent av styrelseledamöterna att ESG-investeringar är viktigt för företaget de representerar.

3: Mer utmanande att vara styrelseledamot

Ett annat intressant resultat i undersökningen är att hälften av de tillfrågade svarar att det har blivit mer utmanande att vara styrelseledamot de senaste åren, och de uppger att arbetsuppgifterna har blivit allt mer tidskrävande.

I en mer utmanande styrelsevardag uppger 77 procent av respondenterna att en styrelseportal förenklar arbetsuppgifterna, och 83 procent påpekar att användningen av digitala verktyg ökar säkerheten, effektiviteten och kontrollen.

Hela 73 procent av styrelseledamöterna uppger att digitaliseringen generellt har gjort företaget de representerar mer effektivt.

77 procent av respondenterna uppger att en styrelseportal förenklar arbetsuppgifterna.

Sammanfattningsvis

De flesta styrelser är oroade över IT-säkerheten, och det bör flyttas ännu högre upp på agendan tillsammans med ESG. I en mer krävande och utmanande vardag är det vitalt att ha rätt digitala hjälpmedel och lösningar på plats för att trygga säkerheten, öka effektiviteten samt att digital kompetens även säkerställs i styrelserummet, bland ledamöterna.

Digitalisera styrelsearbetet? Läs mer om Admincontrols marknadsledande styrelseportal här.

Fakta om Admincontrol
  • Grundades 2005
  • Kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland, UK och Holland
  • Förvärvades av Visma 2017
  • Anställda: 100
  • Omsättning 200 miljoner
  • ISO 27001-certifierade

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in