Konsult

Studenter nobbar McKinsey av hållbarhetsskäl

Fysiksektionen vid KTH bryter samarbetet med prestigefyllda managementkonsultfirman McKinsey av hållbarhetsskäl.

Uppdaterad 2020-02-25
Publicerad 2020-02-24

Ett av de allra hetaste investeringsområdena just nu är ESG – Environmental, Social & Governance – där investeraren tar hänsyn till miljö-, sociala- och bolagsstyrningsfrågor.

Nu får konsultjätten McKinsey svidande kritik för sitt arbete av studenterna på KTH:s fysiksektion. McKinsey har sedan länge samarbete med bland andra KTH och Handelshögskolan i Stockholm för att locka till sig toppstudenterna, skriver Svenska Dagbladet.

Kritiken från studenterna handlar om att McKinsey har utfört strategiarbete åt det saudiska kungahuset och åt det kritiserade amerikanska läkemedelsbolaget Purdue Pharma.

– I grunden handlar det om en avsaknad av respekt för människors liv och mänskliga rättigheter som McKinsey globalt visar upp. Man påstår att det är enskilda händelser men samtidigt är deras arbete så extremt sekretessbelagt att det inte är något vi kan kontrollera, säger Hannes Aspåker, medlem vid KTH:s fysiksektion, till SvD.

Sektionens ordförande Christoffer Ejemyr säger att sektionen inte kommer att teckna något nytt årsavtal med McKinsey förrän man har tagit fram en ny värdegrund som behandlar företagssamarbeten.

McKinsey skriver till Svenska Dagbladet att företaget känner sig tryggt i sina värderingar och respekterar det beslut som sektionen har fattat.

 

Platsannonser