Ekobrott

Stort tillslag mot ekobrott

UPPDATERAD EBM har under tisdagsmorgonen genomfört husrannsakan på flera platser runtom i Sverige där misstankarna rör bland annat penningtvätt.

Uppdaterad 2018-10-10
Publicerad 2018-10-09

Idag, den 9 oktober, har Ekobrottsmyndigheten genomfört ett större tillslag på flera orter i landet. Omkring tio personer har anhållits för brottsmisstankar rörande grova skattebrott avseende punktskatt och moms, bokföringsbrott och penningtvättsbrott, enligt ett pressmeddelande från EBM.

Tillslaget genomfördes av ett flertal olika enheter från Ekobrottsmyndigheten med biträde av Polismyndigheten region Syd. Tillslaget genomfördes i Skåne län, Jönköpings län och Västernorrlands län.

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan då i princip alla personer som varit anhållna i sin frånvaro nu är frihetsberövade säger Anders Petersson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

De personer som har gripits har enligt EBM:s utredning samverkat i syfte att begå bland annat grova punktskattebrott genom motorbränsle som förts in från annat EU-land utan att punktskatten redovisats. Det totala skatteundandragandet misstänkts uppgå till omkring 20 miljoner kronor.

– Skattebortfallet genom punktskattebrott, som även omfattar tobak och alkohol, uppgår till miljardbelopp varje år. Drivkrafterna bakom brotten är de enorma brottsvinsterna som kan jämföras med narkotikahandel, samtidigt som upptäcktsrisken och straffsatserna är betydligt lägre, säger Anders Petersson.

– Det som nu händer är att de beslag som har gjorts i samband med husrannsakningarna ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade, säger Anders Petersson.

Innan fredag klockan 12.00 måste åklagaren ta ställning till om någon eller några av de personer som nu sitter anhållna ska begäras häktade av Malmö tingsrätt.

Under måndagen den 8 oktober inleddes även en huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt i ytterligare ett ärende som rör bland annat grovt penningtvättsbrott. Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot totalt tio personer varav två av dessa är företrädare för finansföretaget Svensk Företagskredit. Enligt åklagarna vid EBM har sammanlagt 47 miljoner kronor i kontanter hämtats ut från Svensk Företagskredit. 19,5 miljoner kronor av dessa har hämtats ut av för åtalet aktuella skenbolag och deras faktiska företrädare. Brotten har enligt åklagarna skett under perioden februari till november 2016 och anmäldes av Ekobrottsmyndighetens Polisoperativa enhet som ett underrättelseärende. Rättegången pågår till och med den 21 december.

Platsannonser