Aktiemarknad. Foto:  Pexels/Pixabay.
Aktiemarknad. Foto: Pexels/Pixabay.
Morgonsvepet

Stort hopp om stimulanspaket

Morgonsvepet tisdag: Centralbanker och en rad regeringar talar om att vidta åtgärder för att motverka de ekonomiska effekterna av coronavirusets utbredning och ledande aktieindex stiger.

Uppdaterad 2020-03-03
Publicerad 2020-03-03

Krisåtgärder i många länder
Regeringar i bland andra Australien, Japan, Sydkorea och Storbritannien förbereder krisåtgärder eller ekonomiska paket för att bekämpa coronavirusutbrottet, skriver Bloomberg. I Australien har centralbanken sänkt styrräntan och Indonesien förbereder ett andra stimulanspaket. Idag eller i morgon väntas G7-ländernas finansministrar göra ett uttalande där de ska lova att arbeta tillsammans för att motverka de ekonomiska effekterna av coronavirusets utbredning. 

ECB redo att agera...
Den Europeiska centralbanken, ECB, är redo att vida lämpliga och riktade åtgärder för att motverka de ekonomiska effekterna av coronavirusets utbredning. Det framgår av ett uttalande från ECB-chefen Christine Lagarde.

...liksom IMF
Den internationella valutafonden, IMF, är tillsammans med Världsbanken redo för att hjälp medlemsländerna med åtgärder för att hantera effekterna av coronavirusets utbrott. Det meddelar den själv i ett skriftligt uttalande. Organisationen nämner exempel som nödfinansiering, policy-rådgivning och teknisk assistans.

Index stiger efter centralbanksförhoppningar
Flera av de ledande indexen i Asien steg tydligt under tisdagsmorgonen. Sydkoreanska Kospi steg 1,2 procent och kinesiska Shenzhen 1,5 procent. Japanska Nikkei går mot strömmen, där index är ned 0,7 procent. 
På måndagen steg även New York-börserna, samtliga index en bit över 4 procent. 
Orsaken till lyften är hopp om att centralbankerna vidtar åtgärder för att motverka coronavirusutbrottets ekonomiska effekter.

Handelsbanken Capital Markets delar upp handlargolvet
I syfte att smittsäkra bankens trading dubblerades en mindre del av Handelsbankens handlargolv inför måndagens marknadsöppning, skriver Dagens Industri. Ett 20-tal personer får hålla till på en tillfällig adress vid Valhallavägen på Östermalm i Stockholm, istället för på den vanliga adressen vid huvudkontoret vid Kungsträdgården.

"Inget förtroende för Iran"
Transportstyrelsen drog under måndagen in Iran Airs tillstånd för direkttrafik mellan Iran och Sverige i samråd med Folkhälsomyndigheten. UD avråder från samtliga resor till landet. 
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger till Aktuellt att han beklagar åtgärden, men att det inte har gått att få samma återkoppling från Iran som man har fått från Kina. 
– Vi konstaterar nu att vi inte har något förtroende för hur Iran hanterar krisen, säger han.

44 procent fler klagomål mot Klarna
Betalbolaget Klarnas mål är att få bort alla klagomål i Sverige. I absoluta tal går det åt fel håll, visar en kartläggning från DI Digital. Förra året riktades 594 klagomål mot bolaget, upp 44 procent jämfört med de 412 klagomålen 2018. Det handlar om en sammanräkning av klagomål mot Klarna inrapporterade till Allmänna reklamationsnämnden, Datainspektionen, Finansinspektionen och Konsumentverket. Ökningen av klagomål är betydligt högre än Klarnas tillväxt, som förra året var 14 procent. Klarna svarar med att klagomålen per en miljon köp enligt företaget har minskat från 40 till 33 under 2019, vilket Klarna anser är det mest relevanta måttet.

M och L vill ha ändringar i regeringens förslag om konsumentkrediter
Regeringens förslag om åtgärder för att begränsa hushållens skulder slår för brett enligt Moderaterna och Liberalerna som vill se justeringar, skriver Breakit. Enligt regeringens förslag får betalning på kredit inte vara förstahandsvalet vid utcheckningen i e-handlarnas kassor. Förslaget har fått hård kredit av aktörer som Klarna och Qliro.

Visa vinstvarnar
Keditkortsföretaget Visa går ut med en vinstvarning. Bolaget tror att intäkterna för andra kvartalet kommer att bli 2,5 till 3,5 procentenheter lägre än bolagets prognoser i samband med förra kvartalsrapporten den 30 januari, skriver Bloomberg.
Orsaken är det minskade resandet till och från Asien sedan coronavirusets utbrott.

Platsannonser

Logga in