Morgonsvepet

Storstrid i Eniro

Storstrid i Eniro, Nordic Capital nära miljardköp i Söderberg & Partners och "AI ett dödligt vapen – och Kina är största hotet" - det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna fredag, den 25 januari.

Uppdaterad 2019-01-25
Publicerad 2019-01-25

Storstrid i Eniro
Börs
 En strid har blossat upp i Eniro, där portföljbolaget European Directories, som äger aktier i bolaget, anser att Eniro har lurats på 860 miljoner och gynnat en grupp aktieägare framför en annan. Eniros ordförande Joachim Berner och vd Örjan Frid beskrivs som personligen ansvariga och hotas av stämningar.

”Nordic Capital nära miljardköp i Söderberg & Partners
Finans En miljardaffär i finansbranschen där rådgivnings- och kapitalförvaltningsfirman Söderberg & Partners får en ny storägare rycker allt närmare, enligt Di:s källor.

Processen är nu på väg in i sitt slutskede, och ledningen för bolaget har nyligen haft presentationer för de riskkapitalbolag som har gått vidare i auktionen. Om några veckor, den 19 februari, ska de lämna in sina bindande bud, och en affär kan komma att ge ett bolagsvärde på hela Söderberg & Partners på uppåt 9 miljarder kronor enligt Di:s uppgifter.

Enligt Di:s källor är riskkapitalbolaget Nordic Capital en av fem aktörer som är kvar i auktionen, liksom de utländska spelarna Bridgepoint, Permira, KKR och ICG.

”AI ett dödligt vapen – och Kina är största hotet”
Politik Artificiell intelligens är ett dödligt vapen i händerna på ledarna för totalitära stater - och det största hotet är Kina. Det sa miljardären och filantropen George Soros på en middag i Davos på torsdagskvällen, rapporterar DI.

”Kina är inte den enda auktoritära regimen i världen, men det är utan tvekan den rikaste, starkaste och mest utvecklade i maskininlärning och artificiell intelligens”, sa George Soros

”Detta gör Xi Jinping till den farligaste motståndaren för dem som tror på ett öppet samhälle. Men Xi är inte ensam. Autoritära regimer växer över hela världen och om de lyckas kommer de att bli totalitära”, sa han.

SPP investerar i blå Östersjöobligation
Finans Baltic Blue Bond är den första helt blå obligationen på marknaden där investeringarna öronmärks enligt Green Bond Principles. Obligationen ges ut av Nordic Investment Bank och transaktionen som investeras i är på 2 miljarder. Pengarna går till bland annat vattenreningsprojekt, storm- och översvämningsskydd samt projekt som ska restaurera det marina ekosystemet i regionen.

- Vi har länge drivit på och aktivt letat efter en investeringslösning där vi kan förena vårt engagemang för vattenfrågan samtidigt som vi genererar avkastning till våra kunder. Genom Baltic Blue Bond kan vi göra det. Vår ambition är att hela tiden öka våra innehav i investeringar som stöttar en hållbar utveckling generellt och vattenfrågan mer specifikt, säger Helena Lindahl, Senior Portfolio Manager Storebrand Asset Management, där SPP ingår.

Vita huset förbereder sig på nationellt nödläge
Politik Två förslag om en lösning på det budgetbråk som lett till att delar av USA:s statsapparat är nedstängda har röstats ned i senaten. Vita huset förbereder sig nu för att president Trump ska kunna utlysa ett nationellt nödläge, enligt CNN. Administrationen ska också ha hittat 7 miljarder dollar att använda till murbygget.

Börsstängning på plus i New York
Börs USA-börserna De ledande börserna på Wall Street jobbade sig sakta men säkert uppåt under onsdagskvällen och stängde till slut i positivt territorium. Starka rapporter från bland andra Comcast, IBM och Procter & Gamble bidrog till uppgången.

Dow Jones industriindex stängde upp 0,7 procent till 24.576. Det bredare S&P 500 ökade 0,2 procent till 2.639, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 7.025.

IBM lyfte 8,5 procent sedan IT-jättens rapport efter tisdagens stängning visade att både intäkter och vinst överträffade förväntningarna.

”Trumps attacker hotar tillväxten”
Politik USA:s ekonomi fortsätter att surfa på en framgångsvåg, men Trumps attacker mot viktiga institutioner som Federal Reserve hotar på längre sikt den ekonomiska tillväxten, säger den ledande amerikanske ekonomen Kenneth Rogoff.

– Trump säger visserligen idiotiska saker, främst för att tillfredställa sin väljarbas, men jag trodde aldrig att han skulle gå hela vägen och faktiskt genomföra de mest galna idéerna. Men han har gått längre i handelskriget än jag någonsin fruktade, och med nedstängningen av statsapparaten har han nått ”crazyland”, säger han till DN.

Han ser framför allt en risk för att Trumps angrepp på samhällets alla institutioner – centralbanken, domstolarna, medierna – får långsiktiga skadeeffekter på ekonomin.

SAS ska utmana Norwegian på längre rutter
Finans SAS planerar genom att leasa Airbus A321LR-plan från Air Lease Corp (ALC) att utmana Norwegian på längre rutter till destinationer ibland annat USA.

Det uppger en talesperson för det svensk-dansk-norska bolaget till Bloomberg News dagen efter att bolaget meddelat om leasingen av tre plan från ALC.

Platsannonser