Börs

Största IPO:n sedan Telia på gång

Riskkapitalbolaget Bridgepoint står redo att börsnotera dialysföretaget Diaverum, som tidigare var en del av Gambro, rapporterar DI.

Uppdaterad 2018-10-05
Publicerad 2018-10-05

Den största börsintroduktionen sedan Telia är på gång. Det är riskkapitalbolaget Bridgepoint som står redo att börsnotera dialysföretaget Diaverum, som tidigare var en del av Gambro, enligt Dagens Industri.

Vid flera tillfällen har uppgifter florerat om att Bridgepoint är på väg att sälja Diaverum som riskkapitalbolaget köpte av EQT och Investor år 2007.

Nu har dock Bridgepoint bestämt sig för att göra slag i saken och göra en exit genom en notering på Stockholmsbörsen.

På Carnegie, som utsetts som rådgivare, ska det pågå full aktivitet bland rådgivarna och siktet är inställt på börsintroduktion det första kvartalet nästa år.

Enligt DI ska bolaget vid en börsnotering värderas till över 15 miljarder kronor. Det bygger på att dialysföretaget gör ett rörelseresultat (ebitda) på kring 1,5 miljarder kronor och värderas till en multipel på 12–13 gånger rörelseresultatet, enligt DI.

Om noteringen av Diaverum blir verklighet handlar det om en av de allra största noteringarna på Stockholmsbörsen sedan Telia Company noterades år 2000, enligt DI. 

Bridgepoint utvärderar också möjligheten att sälja Diaverum utanför börsen. Ansvarig finansiell rådgivare för det spåret är JP Morgan.

Platsannonser