FinansNyhet

Större startups är mindre jämställda

Publicerad

Större startupbolag med över 50 anställda har större skillnader i lön mellan kvinnor och män än vad bolag med färre än 10 anställda har. Det visar en ny rapport.

Miriam Istner-Byman

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är som mest tydliga inom ledningsfunktioner och området teknik. Det framgår av rapporten The Nordic Startup Salary Survey av Danske Bank och Arkwright X.

– Mycket av löneskillnader har sitt ursprung i gamla strukturer där män ofta innehar chefstjänster. Därför hade jag hoppats att företag inom startupvärlden, som har en relativt kort historik, skulle vara mer jämställda i sin struktur och lönesättning än äldre etablerade större bolag. Det vore synd om startupbolag som växer anammar de föråldrade strukturer som storbolagen försöker riva. Jämställda löner är viktigt för tillväxt, säger Berit Behring, Sverigechef för Danske Bank till Realtid.

Berit Behring tror att jämställdhet kommer att  få samma affärskritiska betydelse som hållbarhet. Ingen jämställdhet – inga affärer.  Vidare tror hon att det kan bli verklighet att svenska företag öppet måste redovisa lönegapen mellan män och kvinnor.

Annons

– Att arbeta med jämställdhet är för mig en affärsfråga. Lika affärskritiskt som hållbarhet blivit för att få affärer kommer jämställdhet bli inom kort. Så det bästa är att se om sitt hus och säkerställa att man agerar.

Lönegapet ser ut att vara något som är med från början då män har högre genomsnittliga grundlöner än kvinnor, oavsett om det gäller erfarenhet, funktion eller företag.

 

Annons
Annons